Anette Bäckström Andersson och Eleonor Almroth arbetar i butik med det mesta för djur och möter djurägare hela dagarna. De berättar att många gruvar sig inför nyårsaftonens fyrverkerier, för hur deras djur ska reagera och må av dem.
De berättar att det finns hundar som inte vill gå ut på hela dagen på nyårsafton och att det finns hundar som klarar enstaka fyrverkerier, men inte den mängd som blir just kring tolvslaget samt att det finns hundar som mår dåligt flera dagar efteråt.
– Det är jättejättemånga djur som far illa, säger Eleonor Almroth.
Eleonor Almroth har hästar och katt.
– Jag tar in hästarna redan klockan 12 på dagen på nyårsafton, jag sätter skydd för fönstren och har i gång radion där, säger Eleonor Almroth.
Anette Bäckström Andersson har också katt.
– Katten bryr sig inte så mycket, den katt jag hade tidigare reagerade mer, säger Anette Bäckström Andersson.
Bland tipsen för att göra dagen så bra som möjligt för de fyrfota vännerna finns halsband, droppar och doftspray som avger feromoner, som är lugnande för djuren, de ska dock börja användas gärna en månad i förväg för bästa effekt.
Andra tips?
– Ömka inte djuren, försök vara som vanligt. Lämna inte djuren ensamma men låta dem gå undan om de vill, säger Anette Bäckström Andersson.
– Jag vet hundägare som åker i väg, till stugan eller till skogs, för att komma i från fyrverkerierna, säger Eleonor Almroth.
Lotta Lundkvist har islandshästarna Hremmsa och Sveipur, de är i stall i Innanbäcken, de har tidigare varit i andra stall längre från centralorten och alltså sannolikt längre från fyrverkerierna.
– Hästarna kommer att tas in tidigare än vanligt på nyårsafton, säger Lotta Lundkvist som tillägger att det är viktigt att ha koll på hur hästarna reagerar även om de står inne för att se att allt är som det ska.
Lotta Lundkvist har också åtta hundar, shelties och lapphund.
– Ingen av hundarna är rädda. Den första hunden har präglat övriga. Vi har alltid börjat med att hålla upp hundarna så att de fått se genom fönstret vad det är som händer och det har fungerat bra för oss, säger Lotta Lundkvist.
Kalix kommuns ordningsföreskrifter säger att det är tillåtet med fyrverkerier på nyårsafton mellan klockan 20 och 02 inom detaljplanelagt område, med tillägget att det ska ske i kombination med hänsyn till omgivningen.