Så långt straff kan misstänkta mördaren få

Åklagaren yrkar på ett 18 år långt fängelsestraff för 29-åringen som misstänks för mordet på den unga kvinnan i Kalix.

29-åringen misstänks ha mördat sin ex-flickvän i Kalix.

29-åringen misstänks ha mördat sin ex-flickvän i Kalix.

Foto: Tommy Lundqvist

Kalix kommun2019-11-05 11:23

Under tisdagen slutfördes rättegången i Haparanda tingsrätt. Mannen som misstänks ha strypt ihjäl sin ex-flickvän i april i år hävdar fortfarande sin oskuld. Men kammaråklagare Lindha Strömberg menar att det under utredningen är styrkt att 29-åringen blev arg för att kvinnan inte längre ville vara med honom, att hon ville få ut honom från sin lägenhet, och att han då inte kunde tolerera det och mördade henne.

– Han ville kontrollera henne och bestämma över vad hon fick och inte fick göra, säger åklagaren.

Under rättspsykatriska utredningen har expertisen bedömt att 29-åringen inte var under påverkan av en allvarlig psykisk störning vid misstänkta gärningstillfället. Han bedöms ha psykiska besvär och problem som kan härledas till droganvändning, men inte någon störning så allvarlig att han skulle kunna dömas till rättspsykiatrisk vård. 

Något som åklagaren Lindha Strömberg tar fasta på från utredningen är att den tilltalade har visat upp en lättväckt aggressivitet och han ska själv ha sagt att han har varit benägen till våld. Han har själv uppgett för läkare att han bedriver indrivningsverksamhet och att han vid flera tillfällen har begått våldsbrott.

– Den här gärningen är inte främmande för honom, utan stämmer snarare överens med hans personlighet och lättväckta aggressivitet, säger Lindha Strömberg under sin plädering.

Strömberg menar att kvinnans död föranleddes av omfattande våld under en lång tid. Mannen hade tid att besinna sig, men gjorde inte det. 14 år är normalt straff för mord, men åklagaren hävdar att omständigheterna var sådana att 29-åringen bör dömas till 18 år i fängelse.

Mannen förnekar brott. Men om tingsrätten skulle finna honom skyldig så menar försvaret att det inte finns några försvårande omständigheter som gör att straffet ska vara längre än 14 år: Att det inte skulle ha varit föregånget av planering, att påstådda gärningen inte var särskilt hänsynslös och att det inte fanns något våldsöverskott. Försvaret menar tvärtom att det finns stöd för att det ska ha varit ett hastigt händelseförlopp och att det finns förmildrande omständigheter. I så fall bedömer försvaret att tolv år ska utdömas vid fällande dom, säger försvarsadvokaten Frida Larsson som i första hand yrkar på frikännande dom.

Mannen blir kvar i häkte i väntan på domen som meddelas på tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!