Rekryterar för att motverka våld mot kvinnor

Polisen anställer en utredare i Kalix. Huvuduppgift: Stötta utsatta för våld i nära relation.

En person anställs vid polisen i Kalix för att arbeta med våld i nära relation.

En person anställs vid polisen i Kalix för att arbeta med våld i nära relation.

Foto: Linda Danhall

Kalix kommun2020-02-01 09:45

I enlighet med medborgarlöftet i Kalix kommer polisen under de två kommande åren satsa extra mycket mot våld i nära relation. 

– Vi har jobbat med Kalix kommun, medborgardialoger och pratat med poliser och vi är nöjda med samarbetet och det avtal som tecknats för 2020 och 2021. Vi kommer att utvärdera arbetet löpande tillsammans. Den bild som kommunen förmedlar stämmer väldigt bra överens med vår om hur det är i Kalix, säger Johan Ribom, tillförordnad lokalpolisområdeschef Östra Norrbotten.

Han säger att polisen ska rekrytera.

– Vi satsar och anställer en resurs som ska arbeta riktat mot våld i nära relation.

Den som anställs kan vara polisutbildad, men det kan också bli en civil utredare.

– Nu gör vi en satsning, det här är utsatta brottsoffer. Vi ska jobba initialt för att säkra bevis när det finns misstanke om brott. Det här är ofta brott där anmälaren tar tillbaka anmälan. Genom att säkra bevis kan vi driva ärenden även om de återkallas. Det här är brott där den utsatta ofta påverkas av sin partner.

Han säger att en viktig uppgift blir att stötta brottsoffret att anmäla och därefter våga gå vidare i processen. 

– Det här är ett område som ska prioriteras, säger Johan Ribom. 

Han säger att arbetet även omfattar våldtäkter och andra brott riktade i huvudsak mot kvinnor. 

Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) uppmanar till att arbeta brett. Alla från tränare till lärare, till föräldrar och poliser, ja alla i samhället vill han att ska vara uppmärksamma och säga stopp.

– Det är viktigt att vi börjar prata om våld mot kvinnor. Det är inte acceptabelt att 25 procent av unga kvinnor utsatts för våld i nära relation, det kan vi aldrig acceptera, säger Tommy Nilsson.

Likadant resonerar företrädare för Kalixbo. De arbetar med att etablera ”huskuragé”. 

– Jättebra. Huskuragé, att få kunskap om hur man ska agera om någon blir våldsutsatt är ett bra initiativ, säger Kalix kommuns trygghets- och preventionssamordnare Malin Åberg.

Kalixbos vd Ingela Rönnbäck säger att hon fått idén från Timrå. Hon arbetar med en policy och frågan ska upp i styrelsen. 

– Tyvärr ser vi att våldet ökar, oftast är det kvinnor och barn som drabbas. Hur kan vi agera när vi förstår att en granne far illa, när vi hör bråk och skrik. Vi har störningsjouren men det tar ett tag för dem att komma fram och ibland räcker det att knacka på dörren för att det ska lugna ned sig, säger Ingela Rönnbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!