Linda Frohm säger att satsningen bygger på ett helt nytt samarbete mellan Regionen och kommunerna.
– Idén är att de mest sjuka, de multisjuka, inte ska vara på akuten. De ska få vård i hemmet. Det ska konkret ske genom att de ringer sjukvården när de är sjuka och sedan får besök av ett mobilt team som om möjligt ger vården i hemmet. Det ska också finnas funktionen att ett team ser till att det finns mat i kylen, rätt mediciner hemma, städning, terapeut för hjälp med gymnastik eller annat som behövs, säger Linda Frohm som tillägger att satsningen ännu behöver ett brett godkännande eftersom den förändrar så mycket från grunden - och därför behöver vara oberoende av vilka partier som styr i Regionen om fyra år och framöver.
Uppstartsträff har hållits mellan Regionen och Kalix kommun och Östra Norrbotten anses vara bra att börja i.
– Vi är på inget sätt "i hamn" med detta ännu, det krävs politiker och tjänstepersoner med jättemycket mod, att vi törs omvärdera saker och ting. Vi äger detta tillsammans, säger Linda Frohm.
Linda Frohm säger att satsningen, initialt, kan komma att kosta mer pengar.
– Det här är ingen närsjukvårdsreform. Det här påverkar socialtjänsten i kommunerna, primärvården, sjukhusen - egentligen alla verksamheter i sjukvården utom de högspecialiserade. Det kommer att krävas vissa investeringar, utbildningar och en massa fotarbete så att vi alla ser samma målbild och vision, säger Linda Frohm som fortsätter:
– Vi ser framför allt att det här ger högre kvalitet. Vi kan ändå inte jobba på samma sätt som vi gör nu, dels på grund av att vi liksom många andra har svårt att klara kompetensförsörjningen och dels på grund av demografin med allt fler äldre som gör att även om det fanns personal att tillgå så ökar även behoven.
Förebilden finns i Lappeenranta i Finland, där de lär ha jobbat enligt nämnda modell i tio år.
– Det är inte görligt att kopiera, de har haft sina utmaningar men de har haft det enklare tack vare att de har en organisation där vi har både Regionen och kommuner, säger Linda Frohm som på frågan när satsningen kan vara verklighet och var den inleds säger "helst i går".
Vad händer närmast?
– Tjänstepersoner måste få skarpa uppdrag att börja genomföra. Jag ser att modellen kan bli verklighet redan i år och då som pilotprojekt i Övertorneå och Jokkmokk och att vi under nästa år kan komma i gång i större skala, säger Linda Frohm.