Polisen reder ut en bastustrid

Vems är bastun? ”Vår”, säger markägare Bertil Johansson. ”Vår”, uppger Fortifikationsverket.

"Det känns förjävligt att behöva bråka om någonting som är reglerat i lagen", säger  Bertil Johansson.

"Det känns förjävligt att behöva bråka om någonting som är reglerat i lagen", säger Bertil Johansson.

Foto: Linda Danhall

Kalix kommun2020-03-27 17:30

Bertil Johansson äger mark i Grubbnäsudden – där finns även ett militärläger. På Bertil Johanssons mark finns en bastu som är upprättad av FO 67 för många år sedan, 1994. Arrendet löpte i 20 år med möjlighet att därefter förlängas tio år i taget.  FO 67 lade sedermera ned sin verksamhet och det är upphovet till tvisten om bastun. Nu menar både Bertil Johansson och Fortifikationsverket att de äger bastun. 

– Enligt Jordabalken 8 kapitel 21 paragrafen, skall vid upphörande, frånträde av arrendet arrendatorn erbjuda jordägaren att inlösa byggnader, om så ej sker skall byggnaden inom tre månader bortföras från platsen. Om så ej sker tillfaller byggnaden jordägaren, säger Bo Nordebo, Bertil Johanssons ombud. 

För tre år sedan hörde Fortifikationsverket av sig till Bertil Johansson med önskemålet att borra efter vatten vid bastun, för två år sedan bommade Johansson igen bastun för obehöriga och för ett år sedan bytte han lås. För några veckor sedan har Fortifikationsverket i sin tur bytt lås på bastun.

Fortifikationsverkets plan är att flytta bastun till militärlägret i Grubbnäsudden. 

– Det behövs en bastu i lägret och den här bastun är lämplig att flytta dit, säger Johanna Holst, presskontakt vid Fortifikationsverket. 

Bo Nordebo anser att det innebär förberedelse för stöld.

– Bastubyggnaden ägs av Bertil Johansson vad de än tycker. Fortifikationsverket har ingen rådighet över byggnaden. 

Det har varit många turer kring bastun och turerna fortsätter. Bland annat har Kalix kommun gett rivningstillstånd till Fortifikationsverket, Länsstyrelsen har rivit upp beslutet, kommunen har gett nytt tillstånd, frågan har varit upp i mark-och miljödomstolen och nu är frågan ett polisärende.

– Jag är väldigt besviken. Bastun tillhör mig. Den slutgiltiga lösningen borde vara självklar, säger Bertil Johansson.  

Lika säker är Fortifikationsverket. 

– Det är vår bastu och den flyttas inom kort. Däremot så arrenderar vi marken, men byggnaden äger vi, säger Johanna Holst. 

Jan-Erik Abrahamsson, chef vid polisens utredningsgrupp Östra Norrbotten konstaterar att det lämnats flera anmälningar.

– Utredning pågår. Vi ska inom kort höra målsäganden. Vi måste ta ställning till vem som är ägare till bastun, utifrån svaret ska åklagaren ta ställning till fortsättningen. 

Under tiden fortsätter Fortifikationsverkets planer på att flytta bastun och Bertil Johanssons kamp för att ha den kvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!