För några dagar sedan sade finska regeringen att de överväger att stoppa arbetspendlingen.
– Vi har drygt 90 personer som är väsentliga för oss för att vi ska kunna driva vård i Tornedalen, sade regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Kjell Melander är överläkare inom invärtesmedicin och kardiologi, han bor i Torneå, Finland, och arbetar vid Kalix sjukhus sedan år 1992.
– Det är en omfattande arbetspendling som stoppas, om finska regeringen beslutar så. Det är inte "bara" läkare och sjuksköterskor inom sjukvården utan även många inom den kommunala omsorgen som stoppas. Sammantaget handlar det om 130 till 150 människor och en del av dem med nyckelpositioner, som exempelvis vid röntgen i Kalix, säger Kjell Melander som beskriver följande situation:
– Vi är väldigt oroliga. Personalbristen skulle riskera att ge stora effekter, framför allt för de mest behövande, äldre och sköra människor. Vem ska hjälpa dem? Situationen skulle inte vara lätt att lösa.
Kjell Melander säger att de som skulle drabbas allra hårdast av personalbristen är de finskspråkiga i Haparanda:
– De finskspråkiga i Haparanda är allra sämst lottade. De har ofta sämre hälsa och många är finska medborgare. Ska vi lämna dem i sticket? Det går alltså att besluta om att hämta hem människor på andra sidan jordklotet, men samtidigt inte ta ansvar för medborgare som bor alldeles vid finska gränsen?
Kjell Melander poängterar vikten av att det finns en dialog, på hög nivå, om vad som går att göra i stället för att stoppa arbetspendlingen över gränsen.
– Allt dras ned i Finland nu. Varenda människa som kan fortsätta arbeta borde vara en vinst. Jag tycker att vi som gränspendlar kan ha en karantän när vi inte jobbar, när vi är hemma. Om inställningen då är att vi har familjemedlemmar som kan sprida smitta som vi har fått i Sverige, så borde det kunna lösas med att vi testas två gånger i veckan och får visa intyg på att vi är smittfria. Det här förslaget är teoretiskt lätt att genomföra, det behöver ordnas med provtagning och analyser.
Kjell Melander beskriver att Finlands situation i nuläget är bättre än Sveriges:
– Finland har färre sjuka och de har en bättre utgångspunkt i form av en mer enhetlig befolkning, demografiska fördelar, jämfört med Sverige.