Nytt destilleri startar i Töre

Töre får ett nytt destilleri. "Naturen och lugnet lockade", säger Dennis Bejedal som lämnade Stockholm och flyttade till Kalix.

"Töre är en bra plats geografiskt, med närheten till Kalixälven och två Europavägar i anslutning till verksamheten" säger Dennis Bejedal.

"Töre är en bra plats geografiskt, med närheten till Kalixälven och två Europavägar i anslutning till verksamheten" säger Dennis Bejedal.

Foto: Privat

Kalix kommun2019-10-27 09:51

Dennis Bejedal är född och har bott hela sitt liv - tills för några år sedan - i Stockholm. Men hans mormor har rötterna i Månsbyn.

– Jag var upp och hälsade på en kompis för tio år sedan och då kände jag att jag vill tillbaka hit, jag vill leva här. Jag åkte upp, träffade min sambo och vi bosatte oss i länet. Vi har bott i Luleå i tre år och sedan flyttade vi till Kalix, säger Dennis Bejedal som fortsätter:

– Det känns som att tiden räcker längre här, jag har mer tid att vara kreativ när jag kommit i från storstaden.

Dennis Bejedal säger att planerna på ett destilleri tog fart för två år sedan och att han och de två delägarna sedan dess arbetat med att utveckla konceptet.

Destilleriet finns i Kiabs lokaler i Töre, nära Tooltech, och närmast väntar de på en större produktionsutrustning.

– Så här i starten arbetar jag själv, delägarna är här uppe så ofta de kan, och vi räknar med att anställa ytterligare en efter det första året, säger Dennis Bejedal.

Produkterna är inledningsvis gin och ginglögg, med björk och kvamme i den förstnämnda och älgört i den sistnämnda.

Försäljningen ska ske via Systembolaget.

– Vi vill också göra detta till en upplevelse och inom några månader kommer vi att ta emot besökare för att visa hur processen går till och även ge möjligheten att provsmaka våra produkter, säger Dennis Bejedal.

Målsättning?

– Målsättningen är att etablera företaget på den internationella marknaden, säger Dennis Bejedal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!