Ny utbildning vid Naturbruksgymnasiet

Gymnasieskolan i Kalix startar en ny inriktning på bygg- och anläggningsprogrammet, anläggningsfordon, i samarbete med branschen.

Hans Öhman, Tomas Peltoniemi (båda lärare vid Yrkesakademin), Albin Selberg, Fredrik Palmquist, Sven Nordlund och Mona Sundqvist.

Hans Öhman, Tomas Peltoniemi (båda lärare vid Yrkesakademin), Albin Selberg, Fredrik Palmquist, Sven Nordlund och Mona Sundqvist.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-01-27 16:15

Vid gymnasieskolan finns bygg- och anläggningsprogrammet och det är där den nya inriktningen placeras.

Eleverna ska läsa gemensamt första året och där efter välja inriktning bygg eller anläggning.

Maskinförarutbildning finns i skolans regi, men bara årskurs tre på grund av att utbildningen varit vilande i två år.

– Vi lade maskinförarutbildningen vilande på grund av för få sökande. Vi sade redan då att ska vi köra den vidare så behöver vi samarbete med branschen och där är vi alltså nu. Det är otroligt positivt och vi ser att samarbete mellan utbildning och näringsliv blir mer och mer vanligt, säger Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden.

– Vi är ständigt i behov av nya människor i hela länet. Här får vi möjlighet att bidra med våra erfarenheter, vi vet vad som krävs. Anledningen till att vi valde att samarbeta med Kalix kommun är att de ställde frågan, säger Fredrik Palmquist, kommunikationschef BDX Företagen AB, som inte vill avslöja hur mycket pengar de satsar i utbildningen.

– Utbildningen är bra och det finns jobb, säger Albin Selberg som går tredje och sista året på maskinförarutbildningen, han pendlar från Luleå där han bor.

Sju elever går ut maskinförarutbildningen i Kalix i vår.

– Eleverna är efterfrågade. Vi vet att arbetsgivare "rycker" i dem redan i årskurs två, säger Mona Sundqvist, rektor.

Utbildningen är sökbar till 1 februari, den kommer att ha cirka tio platser och är öppen för elever i hela länet.

Albin Selberg.
Albin Selberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!