Nu finns en corona-ambulans i Kalix

Coronaviruset har försvårat ambulanspersonalens arbete. En patient kan nästan två timmar längre tid och i Kalix har man nu inrett en särskild corona-ambulans.

Kai Koivumaa och Krister Rask vid ambulansen som rensats på det mesta.

Kai Koivumaa och Krister Rask vid ambulansen som rensats på det mesta.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-04-03 05:00

Kai Koivumaa är utvecklingssjuksköterska och Krister Rask är ambulanssjukvårdare, båda arbetar vid ambulansen i Kalix.

Det finns två dygnsambulanser i Kalix.

– Det är väldigt viktigt att människor följer de beslut och rekommendationer som ges via myndigheterna, och av det jag ser så ser det ganska bra ut. Det är mindre människor i omlopp i samhället. Det är bra, för det här är början, säger Kai Koivumaa och tillägger:

– Det finns inte kapacitet för en jättetopp, att många blir sjuka samtidigt. Just nu uppvisar nästan varenda patient symtom som skulle kunna vara covid-19. Att så många uppvisar symtom beror på att symtomen kan vara så diffusa. Vi tar alltid det säkra före det osäkra och läget är hanterbart här.

Kai Koivumaa och Krister Rask beskriver en vardag med nya rutiner och mycket tar mer tid.

En rutin är att ringa till patienten innan de anländer, för en tydligare bild av läget.

Förkläden, mask, handskar och visir finns bland skyddsutrustningen.

– En patient som vi tar med oss till sjukhuset tar en och en halv timme mer än den tidigare gjorde. Vi har en så kallad corona-ambulans, som vi har tömt på det mesta. Den är inplastad, mattorna är urtagna och vi har tejpat luckorna. Att tvätta ambulansen tar två timmar, trots att vi tvättar den noggrannt i vanliga fall också, vi ska in i varje skrymsle och vrå och minsta kabel ska tvättas, säger Kai Koivumaa.

Nuläget beskrivs, från myndighetshåll, vara i början av förloppet med covid-19, här.

– Efter 20, 30 år i yrket kommer en osäkerhetskänsla som jag och många med mig inte haft, vi behöver stanna upp och tänka "hur gör vi det här på bästa sätt?" och det gör vi. Vi blir säkrare hela tiden, säger Kai Koivumaa.

– Vi jobbar på som vi alltid gör, men vi är i en mycket speciell situation, även om det var mer nervöst i början, säger Krister Rask.

Kai Koivumaa bor i Keminmaa, Finland, men tillbringar mycket tid i Haparanda utöver den tid han arbetar i Kalix.

Jämförelsen Sverige - Finland?

– I Finland är de stenhårda, Sverige har valt en annan linje. Det är svårt att säga vad som är rätt. Spanien och Italien har drabbats svårt trots hårda restriktioner. Det har visat sig att ärftlighet och blodgrupp är saker som också spelar in för hur covid-19 slår. Här i Sverige får vi anpassa oss till de beslut som finns. Vi har inget facit förrän allt det här är över, säger Kai Koivumaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!