Nu blir nedskärningarna verklighet

En enig socialnämnd säger ja till nedskärningarna som innebär förändringar för unga, funktionshindrade och äldre.

Adam Dahlberg (S, vice ordförande i nämnden), Anna-Lena Andersson (socialchef) och Katarina Burman i samspråk i en paus.

Adam Dahlberg (S, vice ordförande i nämnden), Anna-Lena Andersson (socialchef) och Katarina Burman i samspråk i en paus.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-09-24 19:06

Norrbottens Media har berättat om nedskärningarna som ska spara 2,6 miljoner kronor.

Bakgrunden är att socialnämnden gör, nu känt, ett underskott på 5,5 miljoner kronor i år och sparkravet för nästa år beskrivs vara i ungefär samma omfattning.

Åtgärderna, som nu är beslutade, är avveckling av en enhetschef vid arbetsmarknad och integration (sparar 825 000 kronor), avveckling av Draget (250 000 kronor), organisationsförändring vid matlaget Torggården (375 0000 kronor), omstrukturering av Dagcenter inom stöd och omsorg (450 000 kronor) och omstrukturering av dagverksamhet inom äldreomsorgen (720 000 kronor).

Längsta debatten kring nedskärningarna handlade om avvecklingen av Draget, vars verksamhet ska hjälpa unga ut i reguljär arbetsmarknad, in i studier eller in i någon arbetsmarknadsåtgärd.

Marianne Sundvall (L):

– Draget är en bra funktion med två kompetenta anställda som betyder mycket för verksamheten. Det här handlar om sköra människor och jag tror att det finns en stor risk för att "bita sig i svansen" med det här beslutet.

Bertil Sundqvist (S):

– Det här är en grupp människor som behöver hjälp, finns det möjlighet för dem att få det så att de inte "ramlar mellan stolarna"?

Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande:

– Människor som behöver stöd och hjälp ska fortsatt få det. Målet för Draget, att unga ska komma ut i arbete eller praktik som senare kan ge jobb, är det samma som tidigare.

Karin Bergdahl, områdeschef stöd och omsorg, säger att Draget omfattar tio till femton människor och hela den dagliga verksamheten omfattar 120 till 140 människor och vidare:

– De som är i Draget kontra i daglig verksamhet, det är ingen större skillnad. Jag tror att det är mer gynnsamt för alla med den större formen som nu skapas, som breddar möjligheterna för den enskilde och ger fler tillgång till kompetensen.

Anette Wernersson (S) yrkar på att beslutet ska följas upp med hur förändringarna har gått, vilket också blev beslutet.

Kurt-Åke Andersson (C) säger att åtgärderna sparar för 2020, han undrar vad som är för 2019.

Katarina Burman hänvisar till de åtgärder som redan genomförts och fortsätter:

– Vi fortsätter arbetet under hösten. Alla sitter i samma båt, ingen gynnas av att kasta skit på varandra. Vi har ett underskott på sju miljoner kronor för placerade barn, vi måste alla jobba med den frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!