Namnbyte på Kalix Folkets hus – frågan utreds

Behöver Kalix Folkets hus ett nytt namn? Ja, säger Moderaterna i Kalix, som vill att huset ska heta Östra Norrbottens kultur- och konferenscenter.

Kalix Folkets hus - borde det heta Östra Norrbottens kultur- och konferenscenter?

Kalix Folkets hus - borde det heta Östra Norrbottens kultur- och konferenscenter?

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-18 06:00

Frågan om Kalix Folkets hus och dess namn har diskuterats tidigare.

"Folketshusföreningarna förknippas med Socialdemokraterna. Om Kalix kommun ska driva huset är det inte okej med ett sådant politiskt ställningstagande som det faktiskt är, kommunen är till för alla" sade Linus Häggström, (M) till Norrbottens Media i november 2018, då framförde han också att namnbytet var nödvändigt för nystarten.

Håkan Nyman (S), sade då "Folkets hus för mig, det är ett varumärke för folket och det är till för alla människor. Precis som förr ska man kunna träffas, ha möten och sprida kultur. Det är lika aktuellt i dag som för hundra år sedan."

Jan Johansson och Sandra Bergström, båda Moderaterna, har lämnat en motion till kommunfullmäktige.

"Varumärkesstrategins grund är var vi ska. Frågan är vet kommunen om var vi ska när man inte ändrar namnet på Folkets hus. Vid en konkurs så drabbar det varumärket, verksamheten, medarbetarna och kunderna. Så värdet på Folkets hus har eroderats på grund av konkursen. När man sedan ska kommunicera sitt varumärke är det viktigt att man rätt genom ser till att allt kunderna ser - annonser, broschyrer, personal - ger samma meddelande" skriver Jan Johansson och Sandra Bergström i motionen, där de påpekar att Folkets hus hyr ut sina lokaler som vilken annan kommersiell aktör som helst vilket de anser stärka skälet till namnbyte.

Jan Johansson och Sandra Bergström föreslår att huset får namnet Östra Norrbottens kultur- och konferenscenter:

Ärendet har skickats till fritids- och kulturnämnden för beredning.

Kommunfullmäktige i Kalix.
Kommunfullmäktige i Kalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!