Det är tills vidare besöksförbud i allmänna lokaler på Kalix kommuns äldreboenden.
– Jag började fundera på vad som skulle vara möjligt att göra för de äldre och landade i att jag kan göra musikalisk underhållning via Skype. Jag vill inte skapa envägskommunikation, för mottagaren blir det som att titta på tv, det är inte vad jag är ute efter. Jag har ett akustiskt piano och sjunger och jag leder de boende i sången. Tekniken är inte fantastisk, men det är inte poängen här. Poängen är det mänskliga mötet, närheten, innehållet. Det viktiga för mig är att göra någonting meningsfullt, få det lite interaktivt, vi kan prata med varandra, säger musikläraren Per-Anders Burman vars mamma bor på Rönngården där han kommit att göra insatserna.
– Vi har kört några svängar och det har fungerat bra. Musik är jätteviktigt för äldre människor och det märks, många kan sjunga med i texterna, vi kör "gamla godingar". Det här ger dem någonting, men det ger mig också någonting, vi mår bra när vi tar hand om varandra. Jag har också satt ihop ett allsångshäfte på 40 sidor i texter och bilder, digitalt, för boenden att använda.
Per-Anders Burman säger att han önskar att fler skulle ta sig tid att göra insatser i äldreboenden:
– Det är många i exempelvis musikbranschen som står utan jobb nu, som skulle kunna göra fantastiska insatser. Jag gör det här ideellt, men det är viktigt att komma ihåg att det här är ett yrke som människor ska ha lön för. Hur många mattläggare lägger mattor för att det är roligt, utan lön? Här behöver det frigöras pengar för att satsas på kulturen, och det behöver ske ganska snabbt. Hur kan vi tänka nytt, vad kan vi göra i den här stunden? Det finns gott om forskning som visar på att människan mår bra av kultur. Det är bara fantasin som sätter gränserna.
Ulla Granström, ordförande PRO Kalix:
– Det här är ett fantastiskt bra initiativ, att få ut glädjestunder i boenden är väldigt viktigt. Det som slog mig när jag hörde om detta är, varför har vi inte gjort detta tidigare? Vi vet att i en kris så flödar kreativiteten och vi lär få se fler exempel på det. Jag hoppas att det här ska bli kvar och utvecklas till fler boenden, jag skulle uppskatta att socialförvaltningen och Kulturskolan tar vara på initiativet och utvecklar det än mer.