Daniel Särkijärvi säger att kommunen inte involverat representanter från riksförbundens (STR-T, RSKL) lokalavdelningar i framtagandet av mål och riktlinjer för nationella minoriteter i Kalix, utan att de i stället på ett öppet möte visades vad som beskrivs som "ett näst intill färdigt förslag" att komma med synpunkter på.
– Vi vill ha reellt inflytande, vi vill involveras redan i början av processen, med hänvisning till femte paragrafen i Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Vi vill att kommunen ser oss som experter i frågan, säger Daniel Särkijärvi.
En lagändring ska öppna upp för att kommunerna ska nå människor utanför föreningslivet.
– Den kom till för att kommuner som inte har föreningar att prata med ska hitta minoriteter att prata med, säger Daniel Särkijärvi, som säger att komplementet är bra men inte ersätter det arbete föreningen vill ha.
I en skrivelse till politikerna i kommunfullmäktige skriver Daniel Särkijärvi, på styrelsens uppdrag, att förslaget "Riktlinjer för arbetet med nationella minoriteter i Kalix" bör återremitteras och göras om och "denna gång involvera minoriteterna och ta vara på deras kunskaper på området och ge dem en reell möjlighet till inflytande".
Maria Vanhapiha Bergström, samordnare för finska och meänkieli Kalix kommun, säger att Kalix kommun följer lagen och att "de öppna samråden är jättebra, de innebär att ingen exkluderas, alla får vara med även om de inte är med i någon förening".
Hon hänvisar till lagändringen som innebär en ändring från att kommunerna ska samråda med representanter för nationella minoriteterna till att kommunerna ska samråda med nationella minoriteterna.
– Ingen är på något sätt undantagen i det här arbetet. Föreningarna har inte tappat någon röst, de är fortfarande välkomna med sina synpunkter precis som tidigare, men vi har öppet möte vilket ger alla möjlighet att komma till tals. Bara åtta kom till det öppna mötet, tre från föreningarna och fem enskilda. Det är inte många, men det betyder ändå att rösterna ökat med nästan två tredjedelar. De nationella minoriteterna har även haft möjlighet att lämna sina synpunkter på riktlinjerna under en månads tid efter det öppna samrådsmötet, antingen digitalt eller i pappersformat. Det inkom tre synpunkter den vägen, säger Maria Vanhapiha Bergström.