Matlaget läggs ned - oklart vad som väntar

Det är en månad kvar innan Matlaget ska läggas ned - deltagarna vet inte vad som väntar.

"Matlaget betyder jättemycket" säger deltagarna. Från vänster Ann-Mari Strömbäck, Barbro Emmoth, Ebba Björkman, Göran Larsson, Ulla Lundbäck och Signe Juntti.

"Matlaget betyder jättemycket" säger deltagarna. Från vänster Ann-Mari Strömbäck, Barbro Emmoth, Ebba Björkman, Göran Larsson, Ulla Lundbäck och Signe Juntti.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-27 20:45

Nedläggningen av Matlaget i nuvarande form, vid årsskiftet, ingår i socialnämndens senaste beslut om nedskärningar och den åtgärden uppges ska spara 375 000 kronor årligen.

Matlaget, som funnits i många år, är i gång tre timmar varje vardag, några är med alla träffar, andra är med färre gånger.

Deltagarna Ann-Mari Strömbäck, Barbro Emmoth, Göran Larsson, Ulla Lundbäck och Signe Juntti har samlats, Ebba Björkman är en av undersköterskorna som håller i träffarna.

Matlaget inleder med fika och sedan är det matlagning, ibland bakning, som väntar.

Deltagarna betalar själva för maten.

– Ingen chef har berättat vad som händer när Matlaget läggs ned. Det vi vet, vet vi genom personalen och tidningen. Den här lokalen lär ska bli kontor, men det finns gott om lediga lokaler i Kalix, säger Göran Larsson.

– Jag har varit med i Matlaget sedan år 2016 och tack vare det har jag fått den här gemenskapen, säger Signe Juntti.

– Vi har mycket trevligt tillsammans, vi gör vad vi orkar och allt accepteras, säger Barbro Emmoth.

– Matlaget är ett sätt att träffa andra, det är lätt att bli ganska isolerad annars, säger Ulla Lundbäck.

– Matlaget betyder allt. Jag skulle vilja säga till dem som bestämmer att ni blir också gamla en dag, det är dags att börja tänka på att vi finns,  säger Ann-Mari Strömbäck som liksom övriga tycker att kommunen ska spara på annat.

Ebba Björkman arbetar också inom hemtjänsten och hon ser att Matlaget har ett stort värde:

– Jag ser hur deltagarna trivs och har roligt tillsammans, hit kan de komma som de är, det är okej att vara ledsen. Inom hemtjänsten har vi tydliga uppgifter som ska göras, det finns inte tid för umgänge så som här.

Marianne Strömbäck, områdeschef äldreomsorgen, säger att hon har uppgift om att flera i Matlaget informerats av chef.

Vad händer?

– Matlaget läggs ned och de som har beslut om aktiviteter/stimulans ska få det inom daglig verksamhet som finns på olika boenden. Planeringen sker individuellt, utifrån individens önskemål. Det är bara en i Matlaget som har beslut om mathållning, och den personen kommer att få matleverans via hemtjänsten, säger Marianne Strömbäck som vidare säger att Matlagets lokal som är på övre plan i huset inte är bra utifrån räddningstjänstens bedömning om utrymning vid brand.

Förstår du att Matlagets deltagare är ledsna och oroliga?

– Ja, det är därför vi jobbar med hur vi ska lösa detta på bästa sätt, säger Marianne Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!