Maarit driver resebyrå: "Det blev totalstopp"

"När gränserna stängde dog allt ut." Orden kommer från Maarit Lindvall som driver resebyrån Gränsresor i Kalix och Haparanda.

Maarit Lindvall säger att hon och medarbetarna arbetat med att få hem alla resenärer som varit på resande fot, samt med alla av- och ombokningar på redan inplanerade resor som ställs in eftersom.

Maarit Lindvall säger att hon och medarbetarna arbetat med att få hem alla resenärer som varit på resande fot, samt med alla av- och ombokningar på redan inplanerade resor som ställs in eftersom.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-04-08 09:59

Maarit Lindvall har drivit resebyrån, som har kontor i Kalix och Haparanda, i tolv år.

Verksamheten har haft fyra anställda på senare tid, två är nu permitterade respektive varslade om uppsägning.

– Resebyråbranschen är absolut värst drabbad i allt detta, det finns ingen försäljning kvar utöver någon enstaka kund som måste resa någonstans. Resebyråbranschen sitter dessutom mellan allt, som mellanhand mellan kunden och leverantören - och så länge hotell och flygbolag inte betalar tillbaka till oss, så kan inte vi betala tillbaka till kunden. SRF (Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen) anser att paketreselagen är helt satt ur spel på grund av dessa extraordinära förhållanden i hela världen, säger Maarit Lindvall som tillägger att resebyråbranschen dessutom jobbar med "jättesmå marginaler".

Maarit Lindvall säger att hon fick signaler om vad som var på väg att hända när hon själv var på semester i Thailand och hon kom hem den 18 mars.

– Det blev totalstopp när Sverige och andra länder stängde gränser och UD avrådde från resor. Beskedet är att det gäller till och med den 15 juni, jag har ingen aning om det kan bli kortare eller längre än så. Klart är att det dödar resebyråbranschen, det är en hopplös situation för oss alla. Jag önskar att alla människor nu nyttjar sina lokala resebyråer för framtida planerade resor, så kanske några kan bli kvar efter allt detta, säger Maarit Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!