Kalix folkhögskola fyller 80 år och det firas i omgångar, med start kommande fredag med festligt program och middag med omkring 100 gäster.
Kalix folkhögskola finns i samma byggnad som Norrskenets friskola och nyligen så minskade folkhögskolan sin lokalyta till förmån för friskolan som behövde mer yta.
Efter ombyggnation så hyser den så kallade "hyllan" numera bland annat friskolans högstadium.
– Vi har kvar Älvgården, som har varit en ren kursgård, och där har vi en del av våra utbildningar. Det fungerar lika bra för oss att vara där, säger Ida Nordlund.
Det är en av många förändringar som skett på skolan de senaste åren, då stora delar av utbildningsutbudet har förändrats.
Bland utbildningarna som är kvar sedan tidigare finns allmän kurs, socialpedagogutbildningen, hantverkskursen och artist- och musikerutbildningen och bland de nyare finns lärarassistentutbildningen, digital kommunikatör, film- och serieproduktion, kreativt skrivande, framtidens youtuber och morgondagens influencer.
– Nedläggningen av journalistutbildningen, som var så välkänd, ledde till något av en identitetskris, säger Thomas Olofsson.
Ida Nordlund säger att nedläggningen kom sig, huvudsakligen, av minskat söktryck.
– Vi hade diskussioner med branschen och så småningom kom vi fram till att vi ska pausa journalistutbildningen. Vi har inte helt släppt frågan, vi går runt den nu och det kan bli en ny journalistutbildning någon gång, säger Ida Nordlund.
Frågan är vad framtiden efterfrågar?
– Jag tror att det kommer mer inom det socialpedagogiska området, exakt vad vet jag inte, men vi vet att det finns behov inom det fältet och inte minst här i Kalix med utbyggnaden vid Johannisbergs ungdomshem. Det kan också bli en utveckling inom mediafältet, säger Ida Nordlund som tillägger:
– Vi vill ligga i tiden, vi vill hjälpa människor att ta sig vidare.
Den allmänna kursen uppges också locka fler nu jämfört med för ett par år sedan.
– Allmänna kursen är jätteviktig, en grundbult, har vi inte den så är vi ingen folkhögskola, säger Ida Nordlund.
Hur skulle ni beskriva den här 80-åringen?
– Jag skulle säga att den har rest sig på nio och har en positiv utveckling, människor söker utbildning här, människor vill jobba här, säger Thomas Olofsson.
– När vi har ute tjänster så lockar de väldigt många sökande och återkommande hör människor av sig om att de är intresserade av att jobba här, säger Ida Nordlund som summerar:
– Jag skulle säga att Kalix folkhögskola är en mycket pigg 80-åring.