Idén: Ett kallbad på Strandängarna

Styrande politiker i Kalix har en idé om ett kallbad på Strandängarna i Kalix.

Katarina Burman kallbadar så länge det bara är möjligt. Bilden är från våren 2017.

Katarina Burman kallbadar så länge det bara är möjligt. Bilden är från våren 2017.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-29 18:42

Katarina Burman (V) är en erfaren kallbadare, hon badar så snart det är isfritt.

"Jag har löptränat hela livet och i många år har jag badat vedeldad bastu och kallbadat i samband med det. Jag märkte tidigt hur härligt det är. Det är inte varje dag det finns tid för löpning och för fem år sedan började jag ta ett dopp nästan varje morgon oavsett om jag har sprungit eller ej", sade Katarina Burman, när hon berättade om sin vana i Norrbottens Media för drygt två år sedan.

Nu finns idé om att bygga upp ett kallbad i Kalix, beslut om bastu uppges redan finnas.

– Kallbad med omklädningsrum och bastu vid älven är en sak som medborgare efterfrågar och har pratat med mig om. Det vore fantastiskt, och det är en idé som vi har pratat om i kommunstyrelseberedningen, apropå utvecklingen av Strandängarna. Det är ännu på idéstadiet dock, säger Katarina Burman som fortsätter:

– Tänk vilken folkhälsogrej! Hälsoeffekten är att jag känner mig pigg, klar, kreativ, lugn och balanserad och känslan håller i sig hela dagen. Det finns forskning om de välgörande effekterna, förutsatt att du inte har hjärt- och kärlproblem, säger Katarina Burman som tar Umeå som exempel där bland annat kallbad finns.

När blir årets sista bad för dig?

– När isen kommer är det färdigbadat, jag har inte möjlighet att hålla öppet en vak. Förra året hade vi en väldigt varm höst, jag badade sista gången den 28 november, så länge har jag aldrig kunnat bada tidigare. I år är det kallare och sista badet kan bli nu till allhelgonahelgen, säger Katarina Burman.

Katarina Burman badar till dess att isen lägger sig. Bilden är från våren 2017.
Katarina Burman badar till dess att isen lägger sig. Bilden är från våren 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!