Tills nu har upphovsmannen till den orangefärgade globen företagaren Örjan Stenudd varit en doldis, nu berättar han historien om romkornet, bandybollen och midnattssolen.
I början av 1990-talet drabbades Kalix av en storm. Ett istäcke som bildats ovanpå snön drogs med av vinden och krossade Örjan Stenudds växthus. Glasbitarna spred sig över tomten och långt in på nästföljande sommar plockades glas.
– Hade växthuset varit runt hade det inte hänt, säger Örjan Stenudd.
Två somrar senare var prototypen klar. Första tanken var att skapa ett runt växthus i återvunnet glas men på grund av dyra kostnader blev det plast.
Han gjorde en förstudie för större produktion men det blev för liten vinstmarginal.
1998 blev han ordförande för företagarna i Kalix och föreläsningar inledde han på samma sätt.
–Tänk det lilla romkornet som blir större till en bandyboll och än större midnattsolen. Hela tiden hade jag tanken på en glob för Kalix.
Så började diskussionen om en galleria.
– Arkitektfirman ritade in globen. Äntligen! Jag är jätteglad att det blev verklighet, den är verkligen en symbol för Kalix.
Örjan Stenudds företag Kusthuset, BD-plast, Tolltech och Kalix svets byggde den.
– Det var ett riktigt teamwork, väldigt roligt att bygga den som varit i tanken så länge. Hade inte växthuset blåst sönder hade inte temat med globen uppstått, så vi kan tacka stormen.
Globprojekten fortsätter för Örjan Stenudd som nu startar lanseringen av en globformad ark för isfiske.
År 2004 lämnade en s-politiker en motion till kommunfullmäktige att bygga ett runt, orange hus som symbol för löjrom och bandy i Kalix. År 2007 meddelade plan-och miljönämnden att bygga en symbol vid gallerian och år 2008 invigdes globen.