Övertorneåbon Johan Kummu är nämndeman, god man och vårdnadshavare till ensamkommande flyktingbarn. Han konstaterar att Brå:s studie som pekar på att personer med utländsk härkomst lättare misstänks för brott, oftare döms och att samhället lägger mer resurser på utredningar än för traditionella svenskar.
– Jag tror absolut att det är på det här sättet, säger Johan Kummu.
Hans upplevelse är främlingsfientlighet även märks i skolan.
– Det gäller inte bara brott och att de har svårare att få arbete. Det är samma i skolan. En duktig utländsk elev får inte lika bra betyg som en helsvensk. De måste kämpa hela tiden och mycket mer, mycket är emot, hävdar han.
Johan Kummu säger att det känns bra när han kan hjälpa till.
–Jag gör mitt uppdrag och det är att jobba för de ensamkommande. Jag överklagade exempelvis ett utvisningsbeslut och vann mot Migrationsverket. För några dagar sedan hörde killen av sig och tackade. Han är läkare i Sverige i dag.
Att underlätta intåget i det svenska samhället är en förutsättning, menar han. Någonting som visar på det är exempelvis Brå:s konstaterande om narkotikabrott och ensamkommande flyktingbarn. Ingen överrepresentation i jämförelse med personer med svensk bakgrund de första fem åren, men efter tio år har risken ökat fem gånger.
– Får man ingen sysselsättning och ingen knuff till rätt bana är det inte konstigt om det blir fel. Det största problemet i Sverige är att vi tagit hit folk men inte sett till att de får jobb och kommer in i samhället.