Frizon för unga i Kalix

Det är full fart i fritidsgården Frizon. "Det är viktigt att det finns en plats som den här" säger Ronja Englund. Nu vill flera politiker satsa mer på verksamheten.

Kris Adamah, L och Mark Kahaian för Turning Tables och framför dem Ronja Englund, Bella Ojanne och Enar Johansson.

Kris Adamah, L och Mark Kahaian för Turning Tables och framför dem Ronja Englund, Bella Ojanne och Enar Johansson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-06 15:23

Organisationen Turning Tables är på plats i Frizon i tre dagar för att arbeta med film- och musikworkshops med ungdomarna.

Kreativiteten flödar: Några ungdomar har skrivit en låt om Kalix, några har gjort en musikvideo och ytterligare några har gjort dokumentärer där de berättar om sig själva.

– Vi åker runt och sprider kärlek och musik och vi vill lämna kvar lusten när vi åker. Linn (Pekka, en av ledarna på Frizon, reds anm) får ta över när vi åker och vi kommer jättegärna tillbaka och ser vad som händer, säger L, projektledare Turning Tables, som vidare berättar att de bildar nätverk och att ungdomarna de möter har möjlighet att vara med i gemensamma konserter som de arrangerar då och då.

– Unga i Sverige har mycket gemensamt. De lyssnar på samma saker, de uttrycker sig någorlunda likadant. Alla har en önskan, en dröm, om att göra någonting bra och det finns mycket hopp. Känslan på Frizon är supernice, jag är väldigt imponerad av modellen Activity equlity som de jobbar efter, säger L.

Ronja Englund, Bella Ojanne och Enar Johansson är med i musikprojekten.

– Det är viktigt att det finns en plats som den här där unga kan umgås och hitta nya vänner. Det finns mycket att göra här, säger Ronja Englund.

– Det är kul när det händer saker och det gör det här, säger Bella Ojanne.

– Det är jättekul att få göra egna låtar och musikvideos, säger Enar Johansson.

Samma dag, timmarna innan Frizon sjuder av kreativitet, sitter politikerna i fritids- och kulturnämnden och sammanträder.

Frizon, som finns i samma hus, kommer på tal.

Frizon har öppet tre kvällar i veckan.

– Tänk om vi kunde utöka öppettiderna i Frizon, då skulle de kunna göra ännu mer. Jag vet att utbildningsnämnden och Charlotte Sundqvist (utbildningschef, reds anm) är exemplariska när det gäller att söka pengar till olika satsningar, det borde finnas även inom vårt område. Även om det är temporära pengar så är det i alla fall pengar och sedan kan vi äska mer pengar från kommunstyrelsen, säger Sandra Bergström (M).

– Jag håller fullständigt med, säger Susanne Martinsson (S).

Hanna Johnselius (S) och Håkan Nyman (S) påpekar att hela föreningslivet har stor betydelse för människor.

– Vi borde äska om mer pengar så vi kan ha öppet Frizon varje dag, säger Jan Johansson (M).

– Frizon har en helt fantastisk verksamhet, säger Britt-Inger Nordström (S), ordförande i nämnden.

Bella Ojanne och Enar Johansson tycker om att göra egen musik.
Bella Ojanne och Enar Johansson tycker om att göra egen musik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!