Föräldrar vet ofta var barnen befinner sig när de är utanför huset. Men när de loggar in på internet, sker det ofta helt okontrollerat.
– Jag träffar många elever som är utsatta och som utsätter på nätet. Barnen vill verkligen berätta om vad som händer, det bubblar om dem. De vittnar om avsaknad av vuxenstöd, vi kan kalla det för det föräldrafria nätet, säger Pernilla Mörsare.
Hon säger att det är lika viktigt att förbereda barn för vad de kan möta på nätet, som att förbereda dem för livet utanför hemmets dörr.
– Generationen som är föräldrar nu har inte det naturliga förhållande till nätet som säkert några generationer längre fram kommer att ha. Många gånger har vi inte en aning som vad som sker. Men vi måste lära barnen konsekvenstänk även på nätet, för det som sker på nätet stannar inte där.
Pernilla Mörsare konstaterar att barn ofta möter saker på internet som de inte kan hantera själva.
– Det är viktigt att lära dem att ta skärmdumpar, att radera, att anmäla och rapportera och att varna dem för faror med internet. Förövare kan se ut hur som helst. Vi kan göra mycket för att förebygga så att barnen blir trygga och säkra online. En bra fråga att ställa sig är ”skulle mitt barn berätta för mig om det hände någonting på nätet?”.
Faktum är att många gånger är barnen rädda för konsekvenserna om föräldrar får veta om någonting tråkigt som skett på internet.
– Mitt råd är att ta det lugnt, inte freaka ur. Föräldrar tar bort appen, telefonen, internet och det skapar ett motstånd hos barnen att berätta. Numer borde det vara lika självklart för oss att fråga ”hur har du haft det på nätet i dag?” som att fråga ”hur har det varit på skolan?”.
Mycket av internet är sexualiserat.
– Att tolvåringar får dick picks i telefonen är så vanligt att de knappt reagerar och det tjatas om ”nudes”. Det finns vuxna på nätet som tvingar barn att utföra sexuella handlingar på sig själva. Det gäller att vi utbildar dem och att vi inte är naiva.
På Näsbyskolan arbetar Pernilla Mörsare med elever, lärare och föräldrar i årskurs fyra och fem med boken ”Värsta, bästa nätet” av Maria Dufva.
– Det har blivit många wow-upplevelser. Materialet är jättebra, det talar barnens språk. Det viktigaste av allt är att vi visar att vi bryr oss och lyssnar, barn vill berätta, säger Pernilla Mörsare.