Folkhälsorådet om arbetet med folkhälsan

"Det finns utvecklingsmöjligheter" säger Malin Åberg, trygghets- och preventionssamordnare Kalix kommun, apropå arbetet i Folkhälsorådet östra Norrbotten.

Malin Åberg, Lars Öberg, Katarina Sandling Jonsson, Erik Nilsson och Greta Sköld.

Malin Åberg, Lars Öberg, Katarina Sandling Jonsson, Erik Nilsson och Greta Sköld.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-02-29 16:00

Folkhälsorådet östra Norrbotten är gemensamt för Kalix, Haparanda, Övertorneå och Överkalix kommuner i samarbete med Regionen, polisen, länsstyrelsen och intresseorganisationen Norrbottens kommuner.

Folkhälsorådet har denna dag samlats till möte i Kalix.

Hur står det till med folkhälsan i östra Norrbotten?

– Folkhälsan är inte den bästa, den är inte alls jämlik, och generellt kan sägas att det finns utvecklingsmöjligheter. Om vi jämför oss med kranskommunerna kring Stockholm så har männen här omkring sju år kortare levnadstid än männen där. Även kvinnorna här lever kortare jämfört med kvinnorna där, men differensen är inte lika stor som för männen, säger Malin Åberg.

Folkhälsorådet har en handlingsplan som har frågorna som rör ANDT - alkohol, narkotika, doping och tobak - i fokus.

– Det är otroligt viktigt att vi jobbar tillsammans. Vi har i dag en samhällsbild som är mer komplex och problem som är gemensamma. Vi arbetar alla utifrån vår egen profession och tillsammans blir vi starka, säger Lars Öberg, polisen.

– Folkhälsan är av de viktiga frågorna. Vi lever allt längre och vi vill ha så många friska år som möjligt. Styrkan i det här arbetet är att vi gemensamt når frågorna så brett, säger Greta Sköld, Region Norrbotten.

– Tack vare det här nätverket kan vi också dela idéer, vi lär av varandra, säger Erik Nilsson, Överkalix kommun.

Katarina Sandling Jonsson, länsstyrelsen, säger att Folkhälsorådet östra Norrbotten är det enda i sitt slag - det enda som samarbetar så här brett - och att det finns intresse från exempelvis Västerbotten att titta närmare på det.

Hur märker allmänheten att folkhälsoarbetet pågår?

– Det händer mycket positivt ute i kommunerna, som exempelvis föreläsningar och utbildningar på olika nivåer. Det här är ett långsiktigt arbete men det vi kan säga nu är att vi har utökat kunskapsbanken hos personal och allmänhet och det arbetet fortsätter, säger Malin Åberg som apropå utmaningar säger så här:

– Att se just långsiktigt. Vi vill se resultat nu, men vi kan se det som att vi sår frön.

Inom kort arrangerar Folkhälsorådet föreläsningar av författaren och journalisten Pelle Olsson, om cannabis, en fråga som han följt i 20 år. 

Mer på gång?

– Vi ska mest troligt prata mer om psykiskt hälsa, med föreläsningar på området, säger Malin Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!