Högst sjukpenningtal i länet har kvinnorna i Kalix med 13,2 dagar per sjukpenningförsäkrad, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Minst sjukdagar har män i Luleå med 4,5 dagar. Genomsnittet för hela Norrbotten är 10,7 dagar för kvinnor och 5,4 dagar för män.
– Vi behöver alla människor i arbetslivet. Det är oerhört viktigt att jobba intensivt för att minska ohälsotalet, säger Tommy Nilsson (S), kommunalråd i Kalix.
Det finns en skiljelinje.
– Fram till att vi får barn är sjukdagarna lika mellan män och kvinnor. Men efter att vi fått barn ökar sjukdagarna för kvinnor medan den ligger kvar på samma nivå för män, säger Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande.
Ökningen består sedan under hela den arbetsföra tiden i livet.
– Kvinnor axlar fortfarande den största delen obetalt arbete med barn och hem och tar med ansvar. Det är en tuff belastning att först arbeta på jobbet och sedan komma hem och fortsätta arbeta till 22-tiden.
Hon säger att undersökningar visar att yngre män och kvinnor blir mer jämställda.
– Där unga män tar lika mycket ansvar hemma och för barn ökar deras sjukfrånvaro. Jämställhetsarbetet går framåt men det går så sakta.
I Kalix finns många kvinnor som arbetar inom vård och omsorg och som lärare vilket påverkar, enligt Burman.
– Det är tuffa jobb både psykiskt och fysiskt. Att köra truck i en gruva är också tufft, men man ger mindre av sig själv där. För ett friskare samhälle behöver vi stötta jämställdhetsarbetet, säger Katarina Burman.