Efter konflikten - här är nya styrelsen

Sverigedemokraterna i Kalix har ny styrelse.

Marianne Sandström, längst till höger i bild, är ny ordförande. Intill henne Kristina Karlsson och, längst till vänster, Susanne Darengren. Bilden är från ett sammanträde i kommunfullmäktige.

Marianne Sandström, längst till höger i bild, är ny ordförande. Intill henne Kristina Karlsson och, längst till vänster, Susanne Darengren. Bilden är från ett sammanträde i kommunfullmäktige.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-01-27 17:30

Sverigedemokraterna i Kalix har haft årsmöte och valt ny styrelse.

Marianne Sandström, oppositionsråd i regionen och ledamot i kommunfullmäktige, valdes till ordförande.

Staffan Nordström är vice ordförande och Roger Andersson är andre vice ordförande.

Maria Paxborn och Bertil Sandström är ledamöter, Börje Örnerling och Ethel Landström är suppleanter.

Det var i december 2019 som ordförande Kristina Karlsson, vice ordförande Susanne Darengren och andre vice ordförande Peter Malm i Sverigedemokraterna hoppade av kommunföreningen i Kalix.

De sade att avhoppen var i protest mot vad de beskrev som distriktets ordförande Per Göranssons och andra vice ordförande Marianne Sandströms "agerande och kontinuerliga trakasserier" och som exempel på det sistnämnda nämndes distriktets krav om insynsmöte.

Detta skedde också efter en händelse i kommunfullmäktige då ledamöterna Kristina Karlsson och Susanne Darengren i paus hade fikat med den uteslutna medlemmen Patrik Svanberg.

– Jag mailade dem för att de borde redogöra för varför de gjort det, sade distriktets ordförande Per Göransson som tycker att "det är olämpligt att politikerna sitter och rådgör med utesluten medlem när de representerar partiet".

– Patrik Svanberg är en väljare och kommunmedborgare, därför fikade vi med honom, sade Kristina Karlsson.

Marianne Sandström säger i ett pressmeddelande att hon ser fram emot det kommande verksamhetsåret.

"Jag önskar den nyvalda styrelsen lycka till" säger Susanne Darengren, gruppledare, som inte vill kommentera saken ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!