”Varje ord, handling och gest ger ett avtryck som kommer sitta kvar hela livet” konstaterar dansarna i Kalix dancing crew och manifesterar det i den klassiska liknelsen med ett skrynklat papper. När pappret har knycklats kommer det aldrig mer att kunna bli helt slätt, oskadat.
– Vill vi att människor ska behöva gå igenom detta? Alla förtjänar respekt och gemenskap, vi måste stoppa mobbning, säger Elin Söderlund, danslärare.
Kalix dancing crew har skapat en dansshow med namnet ”Vi mobbar inte”. I showen visas mobbningens olika uttryck och vad som kan göras för att stoppa mobbning.
Danserna är ackompanjerade av texter. ”Mobbning finns överallt och vem som helst kan bli drabbad”, ”Alla blir förr eller senare som utsatt, mobbare eller som aktiva, alternativt passiva åskådare inblandade i en mobbningssituation”.
– När vi började prata om mobbning i dansgrupperna hade de så mycket att berätta, även de minsta barnen. De vet så mycket och vill berätta. Det är hemska saker de sett, säger Alicia Voulikainen, danslärare.
Enligt Friends mobbas omkring 60 000 barn i Sverige. Enligt Novus utsätts omkring 500 000 av ”begynnande mobbning” och omkring 100 000 vuxna mobbas på sina arbetsplatser. 20 till 25 procent riskerar att begå självmord, vilket många också gör.
Elina Granbom, 11 år spelar mobbad. Hon säger att showen är ett bra exempel på hur det inte får gå till, men ändå händer någonstans varje dag.
– Man ska säga ifrån, att det inte är okej, berätta för sin fröken och sina föräldrar. Gå till dem som mobbar och säga åt dem på skarpen, säger Elina Granbom, som hatar mobbning.
Under showen sitter publiken knäpptyst. På flera kinder rullar tårar. När showen är slut dånar applåderna.
– Det gör ont att se showen, för det är så här det är. Det här ser vi varje dag, men ingen gör någonting ordentligt åt det. Vi vill ändra på det, vi mobbar inte. Mobbning rör alla, det finns överallt och i alla åldrar. Det är inte den mobbade som ska sätta stopp, det är alla andra som ska stoppa. Det är enkelt att tänka ”tänk om det vore jag”. De som mobbar är också utsatta och mår dåligt, säger Alicia Voulikainen.
Nu arbetar dansgänget med ett koncept mot mobbning. Önskemålet är att alla skolelever i Kalix ska få se showen och att showen sedan ska följas upp med arbete mot mobbning ute på skolorna.
– Nu sätter vi stopp, gör ett avstamp. Det är inte okej att mobba, ingen ska utsättas för mobbning, säger Alicia Voulikainen.