Birgitta Larsson säger att det finns omkring 1 200 företag i Kalix, då är även skogsfastigheterna inräknade, cirka 500 företag är aktiebolag och utöver det finns alltså ett stort antal enskilda firmor, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomiska föreningar.
Vad vet ni om läget?
– Vi har ingen sammanställning just nu, vi arbetar med den. Vi går ut till företagen, lyssnar av och skaffar oss en bild av vilka utmaningar de står inför på kort och lång sikt. Vi gör det arbetet branschvis och ambitionen är att täcka så många som möjligt, säger Birgitta Larsson som tillägger att kontakterna är via telefon, mail och personliga besök.
Vad kan kommunen göra för dem som hamnar i kris?
– Jag har inget svar på det nu. I första skedet sprider vi de åtgärder riksdagen har beslutat om, som om möjlighet till anstånd med att betala skatt på grund av tillfälliga betalningssvårigheter, om slopat karensavdrag och annat, säger Birgitta Larsson.
Kan kommunen ge anstånd med betalning för avgifter för vatten, avlopp och hyror för dem som har verksamhet i kommunens fastighetsbolags lokaler?
– Vi vet inte ännu, frågorna har lyfts och vi ser på vilka möjligheter en kommun har att göra det, säger Birgitta Larsson som på frågan om någon bransch är hårdare drabbad än någon annan i Kalix, säger "det är svårt att bedöma i dagsläget" och vidare:
– En farhåga är att besöksnäringen drabbas väldigt hårt nu. Vi har en arbetsgrupp som bevakar just den frågan, och räknar med att veta mer inom kort.