Bred samsyn: "Vi måste stoppa utflyttningen"

Kalixborna blir allt färre - satsning på mjuka värden och tillväxt nämns som lösningar.

Befolkningsminskningen diskuterades på kommunfullmäktiges sammanträde, som denna gång var med färre ledamöter och i Kalix Folkets hus.

Befolkningsminskningen diskuterades på kommunfullmäktiges sammanträde, som denna gång var med färre ledamöter och i Kalix Folkets hus.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-04-16 12:45

Kalix kommuns invånarantal var vid senaste årsskiftet 15 886 människor, vilket är 172 människor färre än föregående år.

Det flyttade in 581 människor, det flyttade ut 692 människor, det föddes 141 barn och 206 människor avled.

Flyttströmmarna till och från kommunen skiljer sig åt mellan åldersgrupperna - gruppen 15-34 år har minskat med 91 människor medan gruppen 35-44 år har ökat med 26 människor.

Siffran för 2019 är sämre än för 2018, då befolkningsminskningen var 111 människor.

Kommunen räknar med 55 000 kronor (genomsnitt) i statsbidrag per invånare, vilket betyder att 172 invånare färre motsvarar 9 460 000 kronor mindre till kommunen.

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S):

– Det är jätteviktigt att stoppa befolkningsminskningen. Det är i stor utsträckning - 60 till 70 procent - unga kvinnor som lämnar Kalix och mellan 10 och 20 procent av dem kommer tillbaka. Det är förödande på sikt. Jag tror inte att det handlar om tillväxt, Norrbotten har tillväxt och det har inte hjälpt, befolkningen har fortsatt att minska totalt sett. Jag tror att det i stället handlar om mjuka värden. Jämställdhet och hållbarhet är mycket viktigt i det här sammanhanget och vi vet att om tjejerna stannar kvar, då blir killarna också kvar.

Tommy Nilsson hänvisar till en undersökning från Luleå där drygt 400 människor tillfrågats om parametrar i valet av bostadsort, där hela 55 procent svarat att trygghet är viktigast, följt av att platsen präglas av jämställdhet och öppenhet, möjlighet att hitta intressant jobb, goda kommunikationer och att platsen utvecklas positivt.

Linda Frohm (M) säger "den här frågan är överordnad allt annat":

– Jag tror inte att lösningen på alla problem är att växa för fort, men det är inte heller så att människor förväntar sig mindre av kommunen för att vi har blivit färre, kostnaderna är alltså i stort sett samma. Tillväxt kan också handla om att växa i befolkning. Jag tycker att vi skulle lära av idrottsrörelsen och värva hit arbetskraft och då menar jag inte bara företagare utan alla möjliga yrkeskategorier.

Linda Frohm säger att det handlar om mjuka värden men också om utbildningsväsende, näringsliv - och självförtroende:

– Det finns en kultur där vi "måste prova någonting annat", det handlar lite om dåligt självförtroende. Det är jätteviktigt att det också är okej att inte lämna orten. De som ändå gör det, ska känna att de i Kalix fick en uppväxt som gör att de vill komma tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!