Tjejjouren ska synas mer
Tjejjouren i Kalix ska nu i januari börja besöka skolor för att nå ut till fler tjejer i kommunen.- Vi ska börja arbeta mer aktivt och visa att vi finns, säger Sofia Lindbäck, Kalix tjejjour.
Kalix tjejjour har nu en egen lägenhet till sitt förfogande och där planerar de att anordna tjejkvällar längre fram. FOTO: Karolina Strömbäck Horney
Foto: Karolina Strömbäck Horney
- Vi ska börja ha pass med fasta chattider på MSN. Många tjejer kontaktar oss hellre via mail eller MSN istället för att ringa och det blir på detta sätt lättare om de vet när vi är tillgängliga för att svara på frågor. Men de kan självklart fortfarande kontakta oss när de vill, säger Sofia Lindbäck.
Egen lägenhet
Tjejjouren har nu fått en egen lägenhet där de kan hålla till och tanken är att de också ska börja med temakvällar av olika slag.
- Vi ska ha tjejkvällar i lägenheten och även på andra ställen beroende på aktivitet och hur mycket plats vi behöver, säger Sofia Lindbäck.
- Tjejerna ska även själva kunna komma med idéer och förslag på vad de vill göra, säger Anna Johansson.
Arbetet med jouren är helt ideellt. De är fyra tjejer som nu arbetar i jouren och två nya är snart klara för att börja.
- Vi behöver vara några stycken, vi har alla jobb och familj på sidan av så det är därför bra att vara flera, säger Ann-Kristin Sandström.
Nära samarbete
Tjejjouren arbetar under kvinnojouren och de har ett nära samarbete med varandra. Tjejjouren riktar sig främst till tjejer som går på högstadiet och gymnasiet upp till de i 23-års åldern.
- Men det är såklart ingen fast gräns. Det beror mycket på tjejerna själva, om de känner att de vill prata med tjejjouren eller kvinnojouren. För oss är ingen fråga för liten eller för stor, det kan handla om allt från mobbning och pubertet till allvarligare frågor, säger Anna Johansson.
Arbetet med att starta upp jouren tog mycket tid i början och trots att de inte har synts till så mycket hittills har tjejer ändå hört av sig till dem.
- Vi har ännu inte börjat föra någon statistik men det är mer än vi hade trott. Frågor som rör grovt våld förekommer som tur är inte så ofta, men ändå mer än man trott. Det finns så mycket man inte vet om, säger Sofia Lindbäck.
Alla tjejer som arbetar i jouren har gått en grundutbildning för att få arbeta med jourarbete, de har också tystnadsplikt.
- Vi deltar även hela tiden i andra utbildningar och föreläsningar, säger Ann-Kristin Sandström.
Tjejjourens arbete finansieras av bidrag. Kalix kommun står för lägenhetskostnaderna och därifrån fick jouren även ett startbidrag i början.
De har även fått bidrag från Brottsoffermyndigheten. Tjejjouren nås på telefon 070-371 68 68, via MSN eller mail på adressen kalixtjejjour@live.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!