"Som i Venedig"

Vattenståndet i Kalixälven är mer än en meter över det normala och väntas stiga ytterligare.- Jag har aldrig sett så här mycket vatten så sent på sommaren, säger Gunnar Häggström i Bondersbyn.

Foto:

KALIX. 2008-07-01 06:00
SMHI varnar för höga flöden i mellersta och nedre delarna av Kalixälven, Lainioälven och Muonioälven. Främsta anledningen är förra veckans rikliga regnande.
Under närmaste dagarna väntas 10-20 millimeter regn och SMHI räknar med att området kommer upp i lägsta varningsnivån, vädervarning klass 3.
Det kan medföra mindre översvämningsproblem men flödena bedöms kulminera inom några dagar, utan att ha nått upp till varningsnivå 2.
Problem på utsatta ställen
Högvattnet skapar dock redan problem för dem som bor på utsatta platser - exempelvis Storholmen i Bondersbyn norr om Kalix.
Vägen till holmen är ofta översvämmad under vårfloden men nu handlar det om en kombination av fjällflod och regnande.
Vid Bondersbysågen tvingas de som bor på Storholmen lämna sina bilar och använda roddbåt för överfarten. Härom dagen slet sig en båt på holmsidan och var nära att hamna i forsen en kilometer längre ned i älven.
Kom stakandes
Paret Gunnar och Inger Häggström har stuga på fastlandssidan, vid vägen till Storholmen.
Det strömmar kraftigt över vägen och varje morgon gör Inger Häggström ett märke så hon ser hur mycket det stiger:
- I går morse stod jag vid trädet där. Sedan dess har det stigit mycket och det stiger fortfarande.
- Härom dagen såg vi en boende på Storholmen komma stakande på vägen. Vi skrattade och sa: det är som i Venedig, berättar Gunnar Häggström.
Stora kontraster
Paret Häggström bor i Mölnlycke men kommer "hem" varje sommar. Det är ett äventyr att tillbringa semestern i Bondersbyn som är en mycket vacker by under alla årstider.
Även högvattnet är tjusigt och fascinerande - kontrasterna är stora i vårt avlånga land.
- På Västkusten har vi haft mycket varmt, en tidig sommar. Gräsmattorna torkade före midsommar tills regnet kom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om