Hon brinner för landsbygdsfrågor

Vad är viktigt för landsbygdens utveckling? Det var huvudfrågan vid helgens landsbygdskongress i Kalix. En annan fundering gällde kommunens tjänstemän: - Varför är inte de här i dag?, undrade byautvecklaren och socialdemokraten Lennart Nyman kritiskt.

Åsa Blombäck var en av de 40 engagerade deltagarna vid helgens landsbygdskongress i Kalix. FOTO: MARIA ENGSTröm-ANdersson

Åsa Blombäck var en av de 40 engagerade deltagarna vid helgens landsbygdskongress i Kalix. FOTO: MARIA ENGSTröm-ANdersson

Foto: FOTO: MARIA ENGST

KALIX 2010-03-01 06:00
Kommunens näringslivsutvecklare Ann-Mari Andersson, höll med om att fler tjänstemän och politiker borde ha varit med vid kongressen där man bland annat tog upp vilka frågor som bör prioriteras i kommunens reviderade landsbygdsprogram.
Efter att gruppvis gått igenom de olika alternativen kom de cirka 40 kongressdeltagarna från byarna i Kalix i alla fall fram till att utveckling och lokalt inflytande är det absolut viktigaste att jobba med framöver.
Skaparandra
Lennart Nyman efterlyste emellertid bättre förutsättningar för att kunna förändra:
- Man kan inte bara prata om att man vill ha utveckling. Man måste också ge möjlighet till det. Därför borde landsbygdsutvecklingen och byarådet finnas med i kommunbudgeten för 2011, och så är det inte
i dag. Visst ska servicen finnas i tätorten, men byarna står för mycket av den kulturella och ideella verksamhet som skapar den anda som gör ett samhälle attraktivt.
Åse Blombäck, styrelseledamot i riksorganisationen "Hela Sverige ska leva" och ordförande i Norrbottens Bygderåd, gick ännu längre genom att påstå att "kan man inte ta tillvara lokala krafter överlever inte kommunen". Hon pekade dock på en rad positiva möjligheter att påverka. Till exempel via Svenska Landsbygdsprogrammets Leaderpengar som avsatts till samverkansprojekt mellan offentlig, privat och ideell sektor:
- I Slite på Gotland kunde idrottsföreningen skaffa en ishall med stöd av kommunen men också genom samarbete med ett privat cementbolag, vars spillvärme togs tillvara för att skapa kylningseffekt, vilket minskade energikostnaderna, berättar Åse Blombäck och tillägger att sådana här samarbetsprojekt även är på gång inom Norrbottens fem Leadergrupper:
- Ett exempel är Töre framtidsgrupp som jobbar för att skapa ett samförstånd och engagemang för besöksnäringes utveckling.
Åse Blombäck själv är engagerad i sin hembygdsförening i Båtskärsnäs. Där har man planer på att söka så kallade Lona-pengar till lokala naturvårdssatsningar, vilket Ann-Mari Andersson informerade om under landsbygdskongressen.
- Vi skulle vilja ställa i ordning en strandremsa där det finns en gammal badplats, säger Åse Blombäck förhoppningsfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om