Får provborra i Kaitums urskog

Tusentals renar är i dagarna på väg ner mot Ylipääsnjaska. Ett område som LKAB nu fått godkänt att provborra i. "Man kör över oss fullständigt", säger samebyns ordförande Mats Berg.

Foto: Emma Eriksson

Kaitum2015-12-10 06:00

Det är renskiljning i Kaitum och inne i gärdet är det full rörelse. Medlemmar från flera byar och tusentals renar har samlats på ett ställe för att ordna inför vintern, då renarna ska delas upp i olika vintergrupper för att därefter flyttas till vintermarkerna. För Girjas sameby är oron inför vintern större än vanligt. I dagarna kom ett beslut från bergsstaten som innebär att LKAB får provborra i området. NSD har tidigare berättat om byns farhågor inför ett godkännande, som nu blivit en verklighet. Nu överväger samebyn att ta det till mark- och miljödomstolen.

– Det är mycket märkligt att man fick arbetsplanen fastslagen trots våra invändningar. De samråd som hållits har inte varit samråd utan det har varit ensidig information, säger Mats Berg, ordförande i Girjas.

Genom åren har han deltagit i ett flertal möten med gruväringen, bergsstaten och regering och menar att begreppet samexistens har blivit urvattnat.

– Alla säger samma sak, man ska ha ömsesidig förståelse för varandras näringar och sedan kör man över oss, säger han.

Från samebyns sida har man framfört ett alternativ om att man ska borra på sommaren för att inte störa rennäringen. Men där säger länsstyrelsen nej, då det kan ha för stor påverkan på skogen som är ett urskogsreservat och Natura 2000-område.

– Jag förstår absolut inte hur de tänker i den frågan, det är inkonsekvent för samtidigt godkänner man för en projektering som i framtiden kan innebära en ny gruva. Vad händer med den marken då? frågar sig Mats Berg.

Tomas Marsja är arbetsledare för renskötseln och ser ett beslut som kommer innebära en tid utan betesro.

– Det är många vintergrupper i det området. Ska det provborras kommer maskiner, vägar och folk som är där och kör. Då drar sig renarna undan och de kommer inte att vilja vara i det området, säger Tomas Marsja.

Mats Berg anser att systemet inte tar hänsyn till rennäring, men påpekar också att man inte bara kan tänka på renskötseln som en näring.

– Jag vet att LKAB betraktar oss som en näring. Det är inte rätt, renskötseln är så mycket mer och det faktum att vi är urfolk borde ge oss en rätt till vår traditionella näring på våra traditionella land, säger Berg.

LKAB menar att Girjas tidigare varit positivt inställda till arbetsplanen och men sedan tvärt ändrat inställning.

– Då ljuger de som en häst travar. Vi har från första stund sagt nej till den här typen av arbete, säger Mats Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om