Drygt 500 besökte Kaitumdagen

Uppskattningsvis dryga 500 personer besökte den 22:a årgången av Kaitumdagen. Inget rekord, men Kaitums konst och hantverkarförening är nöjda ändå.- Det är svårt att ange någon exakt siffra men mycket folk har det varit, säger Bengt Storm.

Karin Storm som skötte kaffekokande under Kaitumdagen baserar besökssiffrorna mycket på hur mycket kaffe hon har kokat.  - Mer än 500 besökare måste det ha varit, säger hon. För jag har kokat mer än 50 liter kaffe och allt har gått åt.

Karin Storm som skötte kaffekokande under Kaitumdagen baserar besökssiffrorna mycket på hur mycket kaffe hon har kokat. - Mer än 500 besökare måste det ha varit, säger hon. För jag har kokat mer än 50 liter kaffe och allt har gått åt.

Foto: John Filipsson

KAITUM 2009-06-21 16:20
Dagen efter midsommarafton är den stora dagen i Kaitum, med bara 11 bofasta invånare. Då arrangerar Kaitums Kons och hantverkarförening i samarbete med kyrkan Kaitumdagen.
I år var det för 22 året i rad. Och även om det inte slogs något rekord publikmässigt i år var det ett annat rekord som höll i sig.
- Det här är också 22:a året i rad med Kaitumdagen utan en droppe regn, säger Bengt Storm, ordförande under alla åren i föreningen. Vi har verkligen haft vädergudarna med oss under de här 22 åren.
Senare i år fylle han själv 77 år, men någon tanke på att trappa ned, har han ännu inte.
- Jag har siktat in mig på att hålla i det här fram till 25-årsjubileet om tre år. Men sedan tror jag nog att jag lämnar över åt yngre krafter.
Betonar kultur
Konst och hantverksdagen i Kaitum ha under senare år mer och mer antagit skepnaden av en marknad, men med betoning åt det kulturella och hantverksmässiga.
Samtidigt med marknaden hålls det också högmässa i det närliggande Kaitumkapellet. En högmässa som brukar vara mer än välbesökt.
Naturligtvis bjuds det också på kyrk och marknadskaffe med tilltugg efter högmässan.
- Den här gången har besökarna varit väldigt kaffesugna, säger Karin Storm, förövrigt fru åt ordföranden Bengt Storm. Jag har kokat mer än 50 liter kaffe idag och i stort sett allt har gått åt, kanske måste jag sätta på en panna till också.
Delar kostnaden
Kyrkan och föreningen delar på kostnaden för kaffet och tilltugget som besökarna bjuds på under dagen i Kaitum. Framförallt är det besökare från Kiruna och Gällivare som brukar uppmärksamma när det är dags för den årliga Kaitumdagen.
- Och folk från Stockholm, säger Karin Storm. Av någon anledning brukar vi ha väldigt många besök av stockholmare den här dagen, hur det nu kan komma sig att de hittar hit ut till oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om