Den lilla byn Kåbdalis i Norrbotten har bara ett 50-tal fast boende. Vintertid samlar den ändå många hundra människor tack var den skidanläggning som finns på orten. Där finns i dag en av norra Sveriges största vintercampingar med 300 husvagnsplatser. Samtidigt byggs det hela tiden nya fritidshus i området.
– Vi får väl främst tacka farfar och pappa att vi kan få arbeta med skidåkning här hemma i byn. Utan deras satsning hade det aldrig varit möjligt, säger Rebecca Gunnarstedt och ler.
Hon ska snart fylla 31 år och tillsammans med sin sex år yngre syster Nadja Gunnarstedt arbetar hon nu med att vidareutveckla skidorten. De har sedan tidigare hittat ett sätt att lagra snö vilket möjliggör en öppning av backen redan i oktober. Det har lett till att flera alpina landslag årligen besöker Kåbdalis för att träna under oktober och november.
– Det är vi givetvis mycket stolta och glada över. Men alla gäster som kommer hit är lika viktiga. Varje människa räknas, säger Rebecca Gunnarstedt.
Kåbdalis ligger sex mil från Jokkmokk och sju mil från Älvsbyn. De två systrarna har båda tävlat i alpint och Nadja deltog under den förra säsongen bland annat i Europacupen i alporten Crans Montana i Schweiz.
- Vi har varit och rest mycket i samband med att vi har tävlat så vi har fått se många skidanläggningar runt om i världen. Ju mer jag har varit borta och sett världen desto mer tycker vi om Kåbdalis. Och desto mer uppskattar vi allt som vi har här, säger Nadja.
Pudersnön har klätt träden i en skrud som för tankarna till Narnia. Och pistmaskinen har precis skapat ett manchesterlikt mönster över de preparerade nerfarterna. Plötsligt lättar även dimman och framför sig breder ett mäktigt skogslandskap ut sig.
– Det här tröttnar man aldrig på, säger Nadja Gunnarstedt och lutar sig mot stavarna samtidigt som hon låter blicken färdas.
Där långt nere alldeles intill Kåbdalissjön står några av familjen hästar. Ridning och intresset för hästar är något som de två systrarna också delar med varandra. Från berget kan man mellan träden även skymta husen där familjen bor. I den stora gården, där bor föräldrar Johan och Eva Gunnarstedt. Alldeles intill finns en charmig röd gammal timring där Rebecca och hennes pojkvän Svante Andersson bor.
– Nu tar vi också med gäster på ridturer. Så vi har faktiskt förmånen att få arbeta här hemma med det som ligger oss allra varmast om hjärtat, säger Nadja.
– Vi brinner båda för skidåkning och hästar. Jag älskar också att få ge andra människor den upplevelsen. Att få dela den med andra. Det känns fint och värdefullt, säger Rebecca.
Framför de två har en hare skuttat förbi och lämnat vackra avtryck i pudersnön.
– Vissa skidåkare och vänner undrar hur vi kan bo här i Kåbdalis. Men det är så varierande. Och man kan göra lite vad man vill. I jobbet också. I framtiden tror vi att det kommer att finnas ännu mer möjligheter här, säger Nadja.
De är imponerade av den utveckling som har skett i finska Lappland de senaste 20 åren. Där har bland annat en skidort som Levi i dag en rad olika hotell och en uppsjö av olika matställen.
– Vi har det lite som en förebild. Levi och Ruka är ju inte särskilt stora berg men de har ändå lyckats att skapa otroliga miljöer där, säger Nadja.
Deras farfar Lars Gunnarstedt startade anläggningen redan 1966. Han gjorde det bland annat för att skapa en bra aktivitet för de två sönerna som älskade utförsåkning.
– Farfar var inte bara en omtänksam pappa utan också en entreprenörssjäl med lite nya och galna idéer. Och de ägde de ju berget så han tänkte varför inte bygga en skidlift, berättar Rebecca.
Sedan var bollen i rullning.
I Kåbdalis finns nu fyra liftar och nio pistade nerfarten. I tillägg till det finns också flera nedfarter för den som gillar att åka offpist i pudersnö. Nu har familjen Gunnarstedt köpt till mark intill den befintliga anläggningen. Där säljer man nu tomter och det byggs också för fullt. Utöver det planerar man att bygga nya nerfarter – och nya liftar.
– Vi har länge velat köpa den marken och nu har vi äntligen fått tillfälle att göra det. Det känns spännande, säger Rebecca.
Sedan försvinner de två nerför backen. Ovanför deras spår ligger små snökristaller kvar i luften och gnistrar likt ädelstenar i solljus.