Perssons efterträdare på turné

I juni tog Helene Biström över som ordförande i Sveaskog efter Göran Persson. På torsdagen mötte hon renskötaren Rune Stokke i skogarna kring Kåbdalis.

FRAMFÖRDE SINA TANKAR. Renskötaren Rune Stokke är mån om att gammelskogar med hänglav blir kvar även i framtiden.

FRAMFÖRDE SINA TANKAR. Renskötaren Rune Stokke är mån om att gammelskogar med hänglav blir kvar även i framtiden.

Foto: Kurt Engström

KÅBDALIS2015-10-15 16:16

Biström och skogsbolagets vd Per-Olof Wedin åker runt på Eriksgata i landet för att träffa personal och kunder. Rune Stokke i Udtja sameby framförde den problematik han upplever med skogsbruket.

– Man vill ju ha kvar den lilla gammelskog som är, man vill ha kvar hänglaven men problemet är att markerna tar slut. I det moderna skogsbruket växer det inte hänglav i skogen de första 50 åren. Det måste vara äldre skog. Problemet är att de vill avverka när skogen är 80-100 år gammal, säger han.

Rune Stokke har haft samråd med Sveaskog i hela sitt liv som aktiv renskötare. Han tycker att samråden fungerar bättre och att Sveaskog har en bättre förståelse för renskötseln nu.

– Jag är väldigt sparsam med att godkänna avverkningar inom det bästa området, däremot godkänner jag lättare en avverkning som ligger lite mer i periferin. Men någon gång når man ju mittenområdet också, och vi börjar hamna där nu.

Helene Biström säger att Sveaskog håller på att ta fram avverkningsplaner för ett antal år framöver – som samebyarna ska få tillgång till.

– I och med att de får koll på vad vi tänker kan de komma med synpunkter på vägen. Samebyarna ska hela tiden veta vad vi planerar.

– Hänglaven är ett av de områden där dialog är viktigt, att tillsammans i avverkningsplaneringen ta hänsyn till det. Kan vi låta mer sammanhängande trädgrupper stå kvar? Det har vi diskuterat en hel del i dag, säger Biström.

Helene Biström har en bakgrund som vice vd i Vattenfall och vd i Norrenergi. Hon sitter i KTH:s styrelse samt är styrelseordförande i Cramo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om