Lanthandel med service utöver det vanliga

Med påsken närmar sig högsäsongen för lanthandeln i Kåbdalis. Men året runt hittar besökarna hit för att köpa surdegslimpa, fikabröd och yllefiltar. ”Vi hoppas att ännu fler stannar till nu när vi får bensinmack igen”, säger ägaren Marie Nygårds.

Bageriet står för en stor del av omsättningen. Mialimpan har fått sitt namn efter kyrkoherdens dotter i Jokkmokk. Därifrån kommer nämligen receptet.

Bageriet står för en stor del av omsättningen. Mialimpan har fått sitt namn efter kyrkoherdens dotter i Jokkmokk. Därifrån kommer nämligen receptet.

Foto: Maria Johansson

Kåbdalis2019-04-01 16:23

Vad kännetecknar egentligen en gammaldags butik? Ett svar hittar man på K&M in lanthandel och bageris ­ Facebooksida. En statusuppdatering lyder: ”I dag har vi öppet till klockan 18. Ring om du blir lite sen så fixar vi det”.

Sådan personlig service hittar man inte överallt. Men kanske är det ett måste, för att överleva som småföretagare på landsbygden.

Det var 2011 som Marie Nygårds och en vän till henne bestämde sig för att öppna lanthandel i Kåbdalis. En ort med femtiotalet invånare är kanske inte en lysande förutsättning för att skapa en blomstrande affärsverksamhet.

Men under stora delar av året befinner sig betydligt fler människor i området. Slalombacken, campingen och flera framväxande stugområden lockar folk till trakten. Dessutom färdas många efter E45:an och stannar till för att sträcka på benen och handla.

– Vi brukar skoja om att det var fjälluften och ett glas vin som gav oss den goda idén att starta butiken, säger Marie Nygårds, som sedan en tid tillbaka driver företaget själv.

Förutom nybakt bröd, fika och matvaror saluförs ett överraskande utbud. Här samsas varma tofflor med Klippanfiltar, hudvård från c/o Gerd, handsprit, batteri­ljus och melaminmuggar från Rice med origamipyssel och kylklampar. Allt som kan tänkas behövas för camping- och stuglivet. Samt lite till.

– Vårt motto är att vara en gammaldags lanthandel med ett brett sortiment. Det är härligt när en kund säger ”Men det har ni väl inte?” och så kan vi plocka fram det från en hylla, säger Marie Nygårds.

Det har funnits en vanlig matvarubutik i byggnaden, samt post och distriktssköterskemottagning. När lanthandeln öppnade hade lokalen stått tom i ungefär ett halvår.

Piteåbon Fredrik Burström har precis slagit sig ner i kafédelen. Han bygger fritidshus på orten och tar en paus i byggnationerna.

– Jag har varit här så pass många gånger att jag kan beställa ”det vanliga”. Deras morotskaka är en riktig favorit, säger han.

Bageriet är det stora dragplåstret och står för en betydande del av omsättningen.

Under högsäsongen bakas det varje dag. Då kan Marie Nygårds dra igång ugnen vid femtiden på morgonen. I vanliga fall börjar någon ur personalen att baka vid sjusnåret.

– Kunderna säger att vi har världens godaste bullar, men jag vet inte. Min favorit är nog Mialimpan. Den har fått sitt namn efter kyrkoherdens dotter i Jokkmokk, därifrån kommer nämligen receptet. Surdegen vi använder till limpan har många år på nacken.

Bageriet levererar också mjukkakor till skoleleverna i Jokkmokk och bröd till Tempo i Vidsel. Men även om mjukkakorna är toppsäljare är potatisbakelserna och smörgåstårtan på gahku också populära.

– Och en tysk man som bor i Sudok kör fyra mil för att köpa vår surdegslimpa, berättar Marie Nygårds, som till sin hjälp i butiken har två deltidsanställda samt två ungdomar som jobbar extra.

– Visst skulle vi kunna hålla stängt under delar av året, men vi väljer att ha öppet för att folk ska kunna lita på att det alltid går att stanna till och handla här.

Sedan butiken öppnade för drygt sju år sedan märks det stor skillnad på turist­genomströmningen.

– Tidigare var säsongen slut i början av maj, men nu har liften öppet längre och det märks. I takt med att husbilarna blivit mer populära drar den säsongen igång i början av maj och då stannar många till här. Vi har många norska kunder, som passar på att fylla kassarna här innan de åker till sina stugor i Kirunatrakten.

Det växande antalet stugor i Kåbdalis gör också att fler människor åker upp för att bygga, måla och fixa under lågsäsong.

– Varje säsong har sin charm, men jag gillar verkligen hösten när alla man lärt känna kommer tillbaka. Genom åren får man en personlig relation med många kunder, säger Marie Nygårds.

Det som står högst upp på önskelistan just nu är att bensinstationen på gårdsplanen utanför ska komma igång.

Den förra macken stängde i juli 2017, men nu ska Qstar åter öppna för möjligheten att tanka skotrar och andra fordon. Preliminärt öppnar bensinstationen veckan innan påsk.

Utanför lanthandeln sitter Camilla Lundbäck med hundarna Ayla och Freya.

– Det är bra att de öppnar en mack här igen. Då slipper man tanka och släpa med sig dunkar hemifrån. Det känns också bättre med tanke på säkerheten på campingen, säger hon.

Camilla Lundbäck och hennes man kommer från Töre och står på campingen för tredje säsongen i rad. De tycker att det är självklart att handla lokalt.

– Vi är också egenföretagare och vet hur viktigt det är att stödja lokala butiker. Det är extra viktigt i en liten by.

Marie Nygårds instämmer i resonemanget.

– Det är inte enkelt att driva en liten butik och många har förutfattade meningar om att det är dyrt här, men vi har varor i olika prisklasser. Om alla skulle handla lite skulle jag kunna anställa ytterligare en person och få mer tid till att utveckla lanthandeln. Jag har hur många idéer som helst!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om