Länets gladaste lanthandel letar ny ägare

Ett infall på fjället ledde vidare till ett åttaårigt äventyr som egenföretagare i Kåbdalis. Nu är duon redo för något annat.

Kicki Unga Bäckman och Marie Nygårds är redo för något nytt och vill nu sälja vidare Kåbdalis lanthandel.

Kicki Unga Bäckman och Marie Nygårds är redo för något nytt och vill nu sälja vidare Kåbdalis lanthandel.

Foto: Tommy Borg

Kåbdalis2019-10-28 07:00

Hur kan Kåbdalis, en by med knappt 50 invånare, ha en välmående butik, bageri, café och lanthandel? Svaret är enkelt: Kicki Unga Bäckman och Marie Nygårds.

Men efter åtta år som lanthandelsägare vill de nu lämna över stafettpinnen och sälja verksamheten som går under namnet K&M in bageri och lanthandel.

– När vi startade upp allt var vi båda under 50 år. Vi är i ett annat skede i livet nu och vill ha mer tid till att vara med familjen, när vi jobbat är familjen ledig och tvärtom, säger Kicki.

Deras lanthandel slog för första gången upp dörrarna 16 december 2011, ett datum de minns väl. Under en fjällresa tillsammans hade de fått de en snilleblixt att det är i Kåbdalis det händer saker. Ett banklån och många timmars arbete senare var de igång.

– Vi hade ingen affärsvana och ingen bakarvana. Första dagen vi öppnat insåg vi att vi hade ju inga recept, vi var ett bageri utan recept, säger Marie och skrattar.

Mycket har hänt sedan dess, och de delar med sig av många fina minnen genom åren. Man kan inte tro det, men det är inte sällan som de får kändisbesök och hade de haft en wall-of-fame så hade bilder på bland annat hockeyspelaren Ulf Dahlén, alpinskidåkaren Marcel Hirscher och Brolle Jr prytt väggen.

– Det roligaste är alla människor som kommer. Det har varit så många speciella människor som klivit in genom de här dörrar. Hela sommaren kommer ju alla dessa tokar som går, cyklar eller något annat mellan Smygehuk och Treriksröset. En gång kom det en som gjorde det med segway. Vi har även haft en traktor som drog en husvagn hela vägen, berättar Marie.

Då och då avbryts intervjun för att Kicki och Marie måste springa och kramas med välbekanta kunder. De som handlar här, handlar ofta här, men det är turisterna på genomfart som är den största inkomstkällan.

Vad säger folk när de hör att ni vill sälja?

– De blir lite ledsna men samtidigt känns det som att de förstår att vi vill prova något annat. De hoppas att lanthandeln kommer drivas vidare i samma anda och det gör verkligen vi också. Det är vår lilla bebis och det känns som en skilsmässa, säger Kicki.

Vad ska ni göra nu?

– Jag ska jobba med annat inom mitt utbildningsområde, och Marie har lite andra projekt på gång. Nu kan vi också börja umgås som vänner igen, under de senaste åtta åren så har ju i princip minst en av oss alltid jobbat, säger Marie.

Lanthandeln är byns knutpunkt och är butik, café, bageri, paketombud och ombud för Systembolaget.
Lanthandeln är byns knutpunkt och är butik, café, bageri, paketombud och ombud för Systembolaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!