Efter drygt 18 är valde han att ta ett sabbatsår från verkstadstillvaron på Ytterviken för att se vart vingarna skulle bära. Men att de skulle ta honom till ett microbryggeri i Kåbdalis var långt ifrån självklart. Tvärtom.
– Nej, den tanken hade jag nog inte men ett par kamrater i byggsvängen, Hans Rosell och Thomas Clack, som även varit verksamma i krogbranschen. De hörde av sig och vi började spåna. De bygger främst fritidshus och har ett stort projekt i Vemdalen just nu men ligger även bakom en stor del av utvecklingen av Mästartoppen i Kåbdalis, berättar Rolf Kivisalu.
Resonemangen kom att kretsa kring mat och dryck vilket så småningom landade i planer på ett microbryggeri. Inte i Luleå dock, utan i Kåbdalis.
– Luleå hade kanske varit naturligt. Men i Kåbdalis fanns ju faktiskt möjlighet till etablering i en egen lokal. Visst är det lite omständligare med vissa transporter och så men vi har fördelar också, inte minst av att hyra av oss själva. Sedan möter vi en helt unik marknad här.
Lösningen och förklaringen låg i att byggföretaget tidigare köpt två ruffliga lägenhetshus i centrala Kåbdalis som under många år, mer eller mindre, stått för fäfot. Underhållsbehovet var omfattande men ledningen såg möjligheterna i samband med den kraftiga expansionen i byn, samtidigt som de själva har projekt på plats.
Ett av husen är i princip färdigrenoverat och på det andra jobbas det för fullt just nu. Mellan de två huskropparna har microbryggeriet byggts upp. I traditionell stil med en stor dubbelport som leder rakt in i verksamhetslokalen. Där skiner allt av nytt och rostfritt. Produktionslinjerna är klara och finjusteringen av maskineriet pågår. Snart körs första provtappningen.
– Jag fick en bryggutrustning av mina vänner när jag fyllde 40 år så jag har pulat en hel del själv tidigare. Jag har ett stort intresse för mat och god dryck så det här känns jättespännande. Även om utrustningen är lite större nu, skrattar Rolf när han visar upp 40-årspresenten som står i ett hörn av lokalen.
Vad som kommer först ur kranarna är ännu en hemlighet. Men det lokala är ledstjärnan.
– Bygden ska prägla brygden, våra produkter. Det är helt klart så. Lite oklart var vi börjar men någon form av serie kommer vi att presentera. Kvaliteten är dock absolut viktigast, den är i fokus.