Många fastkörningar då plogen lämnat Kääntöjärvi

Vintern närmar sig. Något Kääntöjärvibor längs byvägen fasar för. "Vi får ingen hjälp med plogningen", säger Jan­-Erik Bragfors.

Jan-Erik Bragfors (t h) här med grannen Hasse Lindmark väntar sig en insnöad vinter, då det inte finns någon i byn som kan ploga vägen ordentligt. "NCC som sköter allmänna vägen säger att de inte har tid", berättar Jan-Erik Bragfors.

Jan-Erik Bragfors (t h) här med grannen Hasse Lindmark väntar sig en insnöad vinter, då det inte finns någon i byn som kan ploga vägen ordentligt. "NCC som sköter allmänna vägen säger att de inte har tid", berättar Jan-Erik Bragfors.

Foto: Emma Eriksson

Kääntöjärvi2015-11-01 13:39

Det har blivit vitt på backen över natten och vintern är inte långt bort. Men med den vita marken kommer också problem, åtminstone för några av de som bor i byn Kääntöjärvi drygt en timme nordöst om Gällivare. Här har snörröjningen av den enskilda byvägen det senaste året blivit bortprioriterad av NCC, som har uppdraget av Trafikverket att sköta det allmänna vägnätet.

–Det har varit NCC som haft hand om snöröjningen de två senaste åren. Det första året så fortsatte de att skotta. Men nu tar de inga enskilda vägar alls trots att vi vill betala för det, berättar Jan-Erik Bragfors, som är en av de som bor längs vägen.

Förut var snöröjningen utlagd på mindre entreprenörer i byarna. Då plogades även de enskilda vägarna i området.

– De såg småvägarna som en självklarhet. Men NCC har ingen känsla för oss som bor här så de kan lätt säga åt oss att lösa det själva, säger Jan-Erik Bragfors.

Det är inte brist på traktorer i byn. Men maskinerna är av mindre och äldre modell och räcker inte hela vägen för att få jobbet ordentligt gjort.

– Det behövs en plog. Man kan skotta en gård med traktor, men inte ploga en hel väg. I grannbyn Vettasjärvi finns en större traktor. Men den är sju kilometer bort, och det kan innebära lång väntan och det blir dessutom dyrare, säger han.

När det snöat mycket hjälper inte fyrhjulsdrift på bilen och det är flera gånger han inte tagit sig ut till allmänna vintern. Förra året skedde mellan fem och tio mindre och större fastkörningar längs byvägen. Jan-Erik Bragfors har varit i kontakt med såväl NCC, som kommunen och trafikverket. Men hos ingen av dessa tre har en lösning presenterats.

– Det är inte mycket trafik här, men vi som bor här är också en del av kommunen. Vi borde ha en väg som vi kan ta oss ut på, säger han.

Byn har en vägförening som får bidrag av staten och kommunen. Men Jan-Erik Bragfors menar att kassan inte räcker till och ofta får drygas ut med många ideella timmar och ett plogningsminimum på en decimeter. Frank Öqvist som är driftledare på kommunens gatu- och parkenhet menar att bidraget ska möjliggöra det för byborna att själva ordna med plogning.

Men räcker pengarna?

– Jag kan inte lägga mig i och säga vilka priser det är för snöröjning, säger Frank Öqvist.

Han har varit i kontakt med NCC men fått höra att de inte kan ta på sig att ploga de enskilda vägarna.

– Mer än så kan jag inte göra, det går inte att tvinga en entreprenör till att ploga de vägarna, säger Öqvist.

Han hänvisar vidare till Henrik Fagerlönn på NCC men några svar finns inte heller där att hämta.

– Jag har inga kommentarer om snöröjning på enskild väg, säger Fagerlönn och lägger på luren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om