Nakenchocken gav 30 000 kronor

I snart en månad har kommunalrådet Britta Flinkfeldt visats naken i hundratals hem och arbetsplatser. "Det har varit lite svettigt – men definitivt värt det", säger hon.

NAKET. Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson och hennes man Stephan Jansson som är kontorschef på Sparbanken Nord bidrog till att dra in 30 000 kronor till Barncancerfonden.

NAKET. Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson och hennes man Stephan Jansson som är kontorschef på Sparbanken Nord bidrog till att dra in 30 000 kronor till Barncancerfonden.

Foto: Lars Vesterlund

JUTIS2015-04-28 10:54

Varje år säljer byn Jutis, som ligger fyra mil utanför Arjeplog, sin kalender där en summa går oavkortat till cancerforskningen.

I år gavs det ut en nakenkalender där 20 kronor per kalender gick till Barncancerfonden.

En som gick med på att visa upp sig helt naken var kommuanlrådet Britta Flinkfeldt. Tillsammans med sin man Stefan Jansson poserade hon glatt på ytterbron för det goda syftet.

När hon fick frågan kände hon att det inte gick att säga nej:

– Det är klart man ställer upp när pengarna går till cancerforskning och när någon tittar en i ögonen och säger att nu är det din tur, sa hon i november.

Och nu har resultatet kommit. Årets Jutis-kalender gav 30 000 kronor till cancerforskningen.

– Det är jag absolut nöjd med. Jag vet att den sålt väldigt bra och ger Jutis byaförening pengar till flera olika ändamål. Det känns jättebra att ställa upp för något som genom åren gett cancerforskningen över 200 000 kronor, säger Flinkfeldt.

Så är det. De senaste sex åren har byaföreningen skänkt 207 000 kronor till cancerforskningen i Umeå, Bröstcancerföreningen, Prostatacancerföreningen och Barncancerfonden.

För Britta Flinkfeldt har just april månad varit en pärs. Det är den månad som hon och hennes man pryder i kalendern, vilket innebär att hon varje dag vetat att hon visats naken i hundratals hem och arbetsplatser.

– Det är skönt att månaden snart är över. Det har varit lite svettigt.

Vad har du fått för reaktioner?

– Enbart positiva. En enda negativ åsikt har jag mött. Det var någon som inte tyckte att man skulle göra cancer till ett jippo.

En annan person som är starkt drivande i Jutis byaförening är Fredrik Westerlund, som vann det senaste NSD-priset "Gilla Norrbotten. Westerlund har själv dragit in flera hundra tusen kronor till cancerforskningen genom att bestiga berg, där företag har sponsrat honom.

Att byn Jutis är så starkt engagerad i just cancerfrågan har en historia.

På 70-talet började byns män att dö i cancer. De hade arbetat i skogen och använt växtgiftet hormoslyr. Därför kom Jutis att kallas för "Änkornas by".

Det hela blev en stor miljöskandal som skakade Norrbotten.

Jutis hämtade sig på 80-talet då flera unga personer valde att bosätta sig i byn. Men byn glömmer inte sin historia och den årliga kalendern är ett arv efter den mörka tiden då nästan alla byns män gick bort i cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!