Just nu: Eldningsförbud i stora delar av Norrbotten

Med anledning av att det just nu råder stor brandrisk i skog och mark införs eldningsförbud i 10 av Norrbottens 14 kommuner.

22 juli 2019 10:56

Det är just nu mycket torrt i delar av Norrbotten och räddningstjänsten och länsstyrelsen meddelar nu att det från 12.00 på måndagen 22 juli kommer att införas eldningsförbud i följande kommuner: Arvidsjaur, Boden, Haparanda, Kalix, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn Överkalix och Övertorneå. I nuläget berörs alltså inte fjällkommunerna Arjeplog, Gällivare, Jokkmokk och Kiruna.

Det kommer vara riktigt varmt i Norrbotten kommande vecka och den senaste tiden har det kommit lite nederbörd vilket gjort att markerna redan är torra. "Risken för antändning och därefter snabb spridning är överhängande samtidigt som brandrisk- och väderprognoser visar att läget inte kommer att mildras, utan förvärras, i närtid" skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Följande gäller:

"Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etc.). Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg, dvs. att den är placerad på eldsäkert underlag såsom sten, sandmark eller liknande. En engångsgrill är inte en säker grillplats och ska därför inte användas."

Beslutet gäller fram till annat meddelas. Den som uppsåtligen bryter mot eldningsförbudet kan komma att dömas till böter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren