Familjefesten som får full fart på hela byn

En by fylld med aktiviteter. Körsång, Arctic zumba, godisregn, byalopp, bingo och marknad, för att nämna några. Juoksengiveckan pågår för fullt i polcirkelbyn.

Från Örebro kommer godisknallen Leif Persson. I 40 år har han kuskat runt på olika marknader. På Polcirkelmarknaden säljer han mest av maremelad.

Från Örebro kommer godisknallen Leif Persson. I 40 år har han kuskat runt på olika marknader. På Polcirkelmarknaden säljer han mest av maremelad.

Foto:

JUOKSENGI2013-07-11 14:07

I måndags startade årets upplaga, den 14:e i ordningen, med gudstjänst. Under tisdag och onsdag kom knallarna och bjöd på Polcirkelmarknad. Ett 30-tal knallar hade dukat upp med det en marknad ska ha. Plastpåsarna och foppatofflorna, så klart, men också hantverk och slöjd. Inne i en gammal lada håller Inga-Lill Thigertaavo till med sina tomtar och troll. Tovade små mästerverk med sinnrika detaljer. Från Karleby i Finland kommer väninnorna Anita Simell och Marita Willner. På marknadsbordet ligger deras verk. Stickade strumpor, smycken och trähantverk.

- Vi är på semester och stannade till för att prova något annat. När man är pensionär har man tid att sticka och snickra på vintern och då tänkte vi försöka sälja lite här, säger Anita Simell.

Tema körsång

- Alla är så trevliga och glada och pratar. Att sälja är inte det viktigaste. Om vi lever kommer vi tillbaka nästa år, säger Marita Willner.

En som kommit tillbaka alla 14 åren är Örebroaren och godisförsäljaren Leif Persson. Han är en veteran bland knallarna. I 40 år har han kuskat runt från marknad till marknad.

- Här är trevligt att vara. Alla är trevliga både barn och vuxna, säger han.

Med försäljningen går det lite si så där men favoriterna för godissugna besökare är marmelad och lakrits.

Temat för årets scenframträdande är körsång. På scenen har PRO-körer, barnkörer och gästande körer från Finland tagit ton.

Latinska toner blir det i Arctic zumban, som också fungerar som uppvärmningen för byaloppet. Än är festen inte slut. Veckan fortsätter med bingo och avslutas på lördag med simtävlingen: Swim the Arctic circle.

En fest för bybor, hemvändare och turister.
En fest för bybor, hemvändare och turister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om