Mycket snö och en plötslig värme i Norrbotten har skapat förutsättningar för en intensiv vårflod. SMHI har därför utfärdat en varning för höga flöden i nästan hela Norr- och Västerbotten.
Längs Torneälven håller bybor andan inför utvecklingen och i den platta, lågt belägna byn Juoksengi slängs många blickar mot vattenkanten. Ragnar Rastelid bor en halv kilometer från älven och ser inte ens vattnet just nu, men vid förra årets översvämning behövde han stövlar inomhus.
– Det kom, och det kom otroligt fort. En morgon började det sippra in vatten vid golvlisterna så jag tog in lastpallar i huset för att lyfta upp möblerna. Till slut hade jag två decimeter vatten i huset, berättar han.
Han var en av ungefär 30-40 stug- eller husägare i Juoksengi som översvämmades förra året.
Hans-Göran Outinen bor precis vid älvkanten men huset klarade sig förra året med nöd och näppe tack vare att det ligger på en liten höjd.
– Vanligtvis är det nog tre höjdmeter ner till vattenytan men då var det inte många centimeter kvar, kanske 30-40. Bastun blev lite blöt men jag kan inte klaga. Huset har stått här sedan 1650-talet och har aldrig blivit blött, säger han.
De båda herrarna berättar samma sak om förra året, vattnet steg stadigt men långsamt tills dess att det började hällregna norrut i länet och då gick det fort.
– Det är bara hoppas att det inte kommer regn så att det blir som förra året. Det tog fem månader innan jag kunde flytta tillbaka till huset. Än svettas jag inte, men så fort jag börjar se vatten så börjar det nog bli spännande, säger Ragnar Rastelid.
Hans-Göran Outinen som bor precis vid älvkanten kan från första parkett se hur läget utvecklar sig, men han försöker inte oroa sig.
– Jag känner mig lugn och som jag säger till frun, det som händer det händer. Det är ingen idé att gå runt och må dåligt. Vi kan inte styra över älven, säger han.
Ännu syns det inget regn i väderprognoserna, men det finns stora mängder snö kvar i fjällvärlden och värmen fortsätter enligt SMHI.
– Under veckan finns det därför också hög risk för höga flöden i diken, bäckar och mindre åar i större delar av Norrland, så ytterligare områden kan bli aktuella för varningar, säger vakthavande hydrolog Conrad Brendel.