"Sådant som gynnar utvecklingen"

Skolan har redan förstärkts. Nu söker Junosuando badhusförening bidrag för att hantera det ökade trycket. En person kan nyanställas.

Högtryck. I Junosuando är det populärt att gå till badhuset.

Högtryck. I Junosuando är det populärt att gå till badhuset.

Foto: Varfjell, Fredrik

Junosuando2016-02-25 11:01

Pajala kommun har tagit emot drygt 19 miljoner kronor från staten för att klara av det stora flyktingmottagandet. En grupp bestående av bland andra kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) och kommunchefen Åsa Allan har satts samman för att fördela pengarna – och ansökningarna haglar.

– Vi kommer sätta oss i slutet av nästa månad och gå igenom. Man ska presentera vad tanken med projektet är och hur man ska gå till väga. Det ska mynna ut i att pengarna används för det som berörs av flyktingarna, säger Harry Rantakyrö.

Bland annat gör Junosuando badhusförening anspråk på pengarna. Orten har tagit emot många flyktingar och det har redan märkts. Det ökade elevantalet har gjort att skolan har fått förstärkas med fler lärare.

Nu vill badhusföreningen ha 150 000 kronor för 2016 för att hantera kostnaderna som uppstår när besökarna blir fler. Det handlar bland annat om att kunna köpa mer förbrukningsvaror, men också att utöka arbetstiderna för badmästaren – och eventuellt anställa ytterligare en person. Föreningen har även planer på att hålla simundervisning för flyktingar.

Inget beslut är fattat, men Harry Rantakyrö är positiv till att bevilja bidrag.

– Det är sådana projekt som gynnar utvecklingen. Det är mycket folk som är och simmar, så det är ett sådant projekt som borde kunna lösa sig, säger han.

Rantakyrö är positiv till hur kommuninvånarna över lag hanterar det omfattande flyktingmottagandet.

– Junosuando har en frivilligorganisation som håller på med utbildning. Det är exakt sådana grejer som man kan stötta. Det är jättebra att folk tar initiativ och ser hur man kan hjälpa till, säger han och fortsätter:

– Vi måste kunna ta hand om våra flyktingar. Inte bara ge dem ett rum att vara i, utan de måste få en vettig fritid så vi inte har folk som är inaktiva och bara går runt i byarna. Du måste med i den sociala biten direkt.

Rantakyrö håller flyktingmottagandet som en positiv sak för kommunen. Inte bara med tanke på befolkningsstatistiken utan även för att det ger nya arbetstillfällen. Enligt kommunalrådet jobbar nu 71 personer kommunen direkt med migrationsfrågor.

– Vi börjar vara lika många som är bosatta i Pajala kommun som under gruvepoken. Det som hände i gruvan bromsade upp så varenda arbetstillfälle är välkommet. För att kunna bo och verka i de här kommunerna är det jobb som styr, det kommer vi inte ifrån, säger Harry Rantakyrö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om