Oviss framtid för de boende intill vägbygget

Det har blivit många turer om framtiden för familjerna Roshed och Carlsson med det pågående vägbygget utanför deras hus i Junosuando. Fönstren skallrar, puts från källarväggen har lossnat och nu börjar tålamodet försvinna. "Det handlar om att vi vill få en dräglig boendemiljö", säger Junosuandobon Patrik Carlsson.

På varsin sida av vägbygget står Rosheds och Carlssons hus som familjerna önskar få flytta längre bort från vägen som nu breddas.

På varsin sida av vägbygget står Rosheds och Carlssons hus som familjerna önskar få flytta längre bort från vägen som nu breddas.

Foto: Ebba Wettainen

Junosuando2023-07-18 05:08

För två år sedan fastställdes vägplanen för breddning och förstärkning av väg 395 genom Junosuando, för att möta det ökade transportbehovet för malmbilar. Sedan dess har turerna om framtiden för de boende i husen allra närmast vägsträckan varit många.

I augusti 2022 startade själva vägbygget och för familjerna Roshed och Carlsson, som bor i de två röda husen på varsin sida av vägen, är skallrande fönster och ras i källaren numera vardag.

Nu börjar tålamodet tryta för Junosuandoborna.

– Helst av allt vill vi få ersättning för att flytta våra hus längre bort från vägen, för då skulle det bli en säker boendemiljö och en gång- och cykelväg skulle kunna finnas längs hela byn. Nu kommer det inte bli så, säger Lars-Göran Roshed.

undefined
På varsin sida av vägbygget står Rosheds och Carlssons hus som familjerna önskar få flytta längre bort från vägen som nu breddas.

De boende intill vägbygget har varit i kontakt med Trafikverket i flera omgångar och för två år sedan kommit överens om att ta fram en offert på vad en husflytt skulle kosta. När de tog fram underlaget på prisuppgifter fick de svaret att det blir för dyrt.

– När vi fixar en offert är det inte längre aktuellt att flytta några hus och samtidigt tjänar Kaunis Iron miljarder på vägen som betalas av oss skattebetalare, som betalar cirka 83 miljoner för vägen genom byn, så det borde finnas pengar att flytta våra hus känner man, säger Lars-Göran Roshed.

Trafikverket ger i stället ett förvärvserbjudande att lösa in husen, 600 000 kronor för Lars-Göran Rosheds hus och 400 000 kronor för Patrik Carlssons, summor som baseras på husens marknadsvärden.

– Med den summan får vi knappt någonting ens i Junosuando. Varför inte se till hur det fungerar i Malmfälten med flytt av hus på grund av gruvbrytningen, säger Patrik Carlsson.

undefined
Junosuandoborna Patrik Carlsson och Lars-Göran Roshed är kritiska till hur de som privatpersoner måste ta smällar för vägbygget intill deras hus.

De boende intill vägbygget tycker att dialogen med Trafikverket många gånger har varit nonchalant.

– Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om att vi vill få en dräglig boendemiljö, för just nu vibrerar det i husen när större transporter kör förbi och ska man hårdra det undrar man bara när de ska komma in genom vardagsrummet, säger Patrik Carlsson.

När vägen planeras stå klar till hösten kommer den hamna några meter från husen. För Rosheds familj i det stora röda huset väntas dikeskanten hamna cirka två meter från husväggen och just säkerheten på och intill vägen är något grannarna tänker mycket på.

– Det pratas om nollvisionen med trafikolyckor men på vintern får vi alla hoppa upp i snödrivan när det kommer trafik på vägen, både barn, vuxna, folk med sina hundar och Kaunis Irons chaufförer som promenerar till jobbet. Om husen står kvar som de gör nu vet vi inte hur det blir med det heller, det känns inte alls bra, säger Patrik Carlsson.

undefined
Patrik Carlssons familj bor i huset till vänster i bild och har tidigare blivit erbjudna ett 30 kvm attefallshus som kompensation för sitt hus på 150 kvm. "Det kändes som ett hån", säger Patrik Carlsson.

Linnéa Lundberg, projektledare hos Trafikverket, svarar på kritiken via mejl.

Hur säkerställs tillgängligheten för oskyddade trafikanter?

– För oskyddade trafikanter byggs en belyst gång- och cykelbana, på andra delar blir vägrenarna 0,75m på båda sidor av vägen. Utöver dessa åtgärder sänks hastigheten genom byn till 40 km/h. Efter projektet utreds om fartkameror är aktuellt.

Fastighetsägarna vill flytta husen och tackar nej till inlösningssummorna, vad kan de vänta sig nu?

– Trafikverket utför inte flytt av hus som bullerskyddsåtgärd. Förvärvserbjudandena för fastigheterna kvarstår så länge projektet pågår. Vi kommer inte utföra fler åtgärder än de som är fastställda i vägplanen och de fastighetsnära bullerskyddsåtgärder som är avtalade inom projektet.

Det har rasat i källaren i ett av husen, vad gör Trafikverket?

– Fastigheten är förbesiktad inför projektstart och vi har kontinuerlig vibrationsmätning under projektets gång på fastigheterna. Efter produktionen är avslutad genomförs en efterbesiktning av en opartisk besiktningsman.

Är det rimligt att privatpersoner påverkas så här mycket av ett vägbygge?
– Trafikverket ska se till att transportsystemet fungerar, det är en förutsättning för ett fungerande samhälle. Vid ett vägprojekt blir det alltid avvägningar mellan samhällsnytta och påverkan på exempelvis närboendes boendemiljö. Påverkan på privatpersoner kan sällan helt undvikas men Trafikverket gör långtgående ansträngningar även om vi ibland inte gör allt utifrån hushållning med skattemedel. De åtgärder som utförs ska vara tekniskt möjliga och ekonomiskt rimliga gentemot värdet på fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!