Dystra tider väntar Junosuando

Det måste gå att spara i Pajala också. Det är budskapet från Junosuandoborna som med oro ser hur byn töms.

Foto: Lars-Göran Norlin

Junosuando2015-10-26 09:58

I förra veckan hölls ett välbesökt möte i Junosuando. Ungefär 100 personer tog chansen att ställa de 14 närvarande politikerna mot väggen. Frågorna handlade om den planerade bussningen av skolans elever i årskurserna 6­– 9 till Pajala, stängningen av badhuset och demensboendet.

Bland annat efterlystes en konsekvens- och riskanalys av den planerade stängningen av skolan, hur den påverkar byn och i sin tur centralorten Pajala. Den konsekvensanalys som är gjord av en tjänsteman är, enligt byborna, på inget sätt allsidig och komplett.

– Vi ville veta hur barnens hälsa påverkas av att åka tolv mil per dag och av att de får tolvtimmarsdagar, säger Lasse Fjordström från föräldraföreningen.

Från politikernas sida gavs inget svar på detta,

Fjortström fortsätter:

– Enligt FN:s barnkonvention ska barnens bästa komma i främsta rummet i alla beslut som rör barn, alla barn har rätt till lek, vila och fritid, barn ska få möjlighet att att delta i beslut som fattas på lokal nivå inom kommunen, beslut och planering av skolan. Kommunen är också skyldig att se till att sådana möjligheter finns.

Han och övriga anser att det inte bara är skolgången som blir lidande utan även fritiden då det är tänkt att barnen ska åka med länstrafiken – inte erbjudas skolskjuts.

– Från kommunens sida håller man fast vid länstrafiken och barnen tvingas vänta, de är hemma först efter klockan 17, fortsätter han.

– Det är skrämmande. Om barnen missar bussen vems ansvar är det att se till att barnen kommer hem, säger Tina Raldén som poängterar att de flesta har ett arbete att sköta.

En stängning av skolan skulle innebära utflyttning, främst kanske till Malmfälten där många i dag arbetar.

– Junosuando ligger strategiskt bra till mot Malmfälten. Det finns ingen tung industri i Pajala, vår finns i Svappavaara och till viss del i Masugnsbyn, säger Lasse Fjordström som anser att utbyarna ses endast som tillgångar när det gäller att få in skattekronor, i övrigt endast som tärande.

Läraren Renée Smedqvist-Videkull, beskriver den pågående processen som att tugga tuggummi. Hon berättar att man överklagat beslutet att stänga skolan, men att handlingarna försvunnit. Något som inneburit att bara tjänstemännens syn kommit fram.

– Det sägs ingenting om vad som ska hända med lokalerna, inget om vad det innebär för byn om folket flyttar, säger hon och tillägger att barnfamiljer redan nu börjat flagga för att flytta till Svappavaara och Kiruna.

Hon är också kritisk till tjänstemannastyrningen av kommunen, som leder till att man försöker spara på ställen där man inte själv riskerar att beröras.

Byborna är också kritiska till stängningen av badhuset, som enligt dem används flitigare än den i Pajala.

– Här har vi bara öppet tre kvällar. Där har de anställda, här har vi en som inte kostar något, säger Smedqvist-Videkull.

På mötet ifrågasatte byborna bland annat satsningen på flygplatsen.

– Det var ett känsligt ämne. Det finns så många heliga kor i Pajala, fortsätter hon och påpekar att kommunalrådet Harry Rantakyrö tidigare lovat att han tillsammans med boende i Junosuando ska försöka se över om att det att rädda skolan.

Allt fler ensamkommande barn kunde ha blivit räddningen för skolan. Men även här sätter kommunen käppar i hjulet. Barnen ska få sin undervisning i Pajala – inte i Junosuando trots att där finns behöriga lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om