Att ta från de rika och ge till de fattiga, resonerar Karl-Bertil Jonsson i Tage Danielssons saga om pojken som på julafton beger sig ut till slumkvarteren för att dela ut julklappar till behövande. Sagan, som traditionsenligt visas på SVT under julafton, slutar med att modern får något religiöst i blicken och utbrister "Det var då en välsignad jul".
Under 2021, till och med augusti, har kyrkan tappat drygt 21 000 medlemmar enligt statistik som TV4 Nyheterna har begärt ut. 1972 var 95,2% av befolkningen i Sverige medlem, förra året (2020) var det endast drygt hälften, 55,2% av medlemmarna kvar. Samtidigt firar vi jul som aldrig förr. Julklappshandeln beräknas växa med tre procent i år enligt HUI:s Julprognos.
Mats Jakobsson, sociolog och lärare på Luleå tekniska universitet, har sina teorier om hur traditioner förändrats över tid.
– Själva innehållet med att man firar Jesu födelse är inte lika betydelsebärande längre, säger han.
Jakobsson ser ett samband mellan framväxten av det sekulariserade Sverige och att kyrkan minskat i dragningskraft hos folket.
– Förr i tiden lärde du dig redan från unga år att bli en kristen person. Det har det skett en förskjutning mot att den kristna tron inte hör till samhällets uppfostran längre, snarare är tron något som man får upptäcka själv och efter det göra ett val i livet. Förut bidrog den sociala institutionen till den kristna uppfostran, säger han.
År 1951 instiftades religionsfrihetslagen i Sverige och vem som helst kunde utträda ur kyrkan. År 2000 skildes kyrkan formellt från staten.
År 2015 hade Luleå stift 2 915 aktiva utträden och 2020 3 195 sådana.
Sarah Lantz, präst i Luleå stift, tror att färre människor har en personlig relation till kyrkan i dag.
– Jag tror att skola och kyrka var närmare varandra förr. Många bodde längre på ett ställe, så att kyrkorummet blev personligt och ingav en hemkänsla, säger hon.
Det fanns en tid då julen firades till minne av Kristi födelse, avslutar Tage Danielsson sin saga.
Kan julens djupaste innehåll hjälpa oss människor i dag, mer än 2 000 år efter Jesu födelse?
– Att vara människa är lika utmanade i alla tider och julens budskap är alltid lika relevant. Jag tror att en tydlig kyrka är viktigare än någonsin, säger Sarah Lantz.