"Var är rekryteringsplanen för fler lärare?"

Många i Jukkasjärvi vill veta hur kommunen ska göra för att rekrytera lärare till skolan. "De borde kalla till möte här med utgångspunkten att vi ska jobba tillsammans för att utveckla skolan", säger Malin Mäkelä.

ORO. Agneta Björnström, Elin Kiviniemi och Malin Mäkelä i visionsgruppen för Jukkasjärvi vill veta hur fler lärare ska rekryteras till skolan.

ORO. Agneta Björnström, Elin Kiviniemi och Malin Mäkelä i visionsgruppen för Jukkasjärvi vill veta hur fler lärare ska rekryteras till skolan.

Foto: Saga Skovdahl

JUKKASJÄRVI2016-06-19 14:16

I april fattade kultur- och utbildningsnämnden beslut om en ny skolstruktur. De små skolorna i kommunen ska finnas kvar - under förutsättning att det går att rekrytera lärare. Det är bättre att flytta på kunskap än på lärare och elever, resonerade kultur- och utbildningsnämnden.

Och för att rekrytera lärare ska kommunen ta fram "Sveriges vassaste rekryteringsplan". Den är förstås Jukkasborna - som är glada för beskedet att skolan blir kvar - väldigt nyfikna på.

Samtidigt finns en oro för att kommunen ska misslyckas. Läraromsättningen har varit hög och nyligen misslyckades en lärarrekrytering. Till hösten finns ingen behörig lärare för dem som ska börja i sexan.

– Nu har rektorn meddelat att föräldrarna att om ingen lärare rekryteras inom någon vecka kommer årskurs sex att flyttas från Jukkasjärvi skola. Vi är oroliga för att det här är att smyggenomföra skolstruktur 2.0, säger Agneta Björnström.

De berättar att kommunen köpt in två bilar åt lärare som pendlar, vilket de tycker är alldeles utmärkt.

– Men en sådan sak borde man också skriva när man annonserar. Annonserna är det enda vi kan se av den "vassa" rekryteringsplanen och de är intetsägande. De har ingen beskrivning om att det är en liten skola i en by med tillväxt och det står ingenting om hur skolan tänkt jobba i framtiden, säger Malin Mäkelä.

Elin Kiviniemi:

– Vi är oroliga för att kommunen ska fortsätta som förut.

Allra helst vill visionsgruppen för Jukkasjärvi - där Agneta Björnström, Elin Kiviniemi och Malin Mäkelä ingår - profilera skolan mot entreprenörskap. Visionsgruppen, skolans rektor och lärare har redan börjat arbeta tillsammans med en sådan inriktning, men för att fortsätta måste åtminstone förvaltningen komma med på tåget.

– Vi vill använda Jukkasskolan som ett pilotprojekt och profilera den. Vi tror att det skulle underlätta rekryteringen, säger Agneta Björnström.

På små skolor är närheten mellan elever, lärare och föräldrar större. Därmed borde lärare till exempel kunna få mer stöd och hjälp av engagerade föräldrar, menar visionsgruppen. Och visar det sig att det är lättare att rekrytera lärare till en profilerad skola kan konceptet tillämpas på fler skolor.

I största allmänhet borde kommunen ta tillvara på det engagemang som finns i byarna, menar visionsgruppen. Enligt dem har intresset för att samla upp idéer och förslag från bybor hittills varit minimalt.

– Vi kan inte rekrytera lärare till skolan. Det är kommunen som äger frågan. Bollen måste komma från dem, säger Agneta Björnström.

Skolfrågan är viktig för hela kommunen - bra skolor är en förutsättning för att befolkningen ska bli större. Och Kiruna kommun vill ju växa.

– Det är ingen som bygger nya hus i byn när man lägger ner skolan, säger Agneta Björnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om