Från början av mars och en bit in i april pågår arbetet med att plocka upp cirka 2 500 isblock som väger 2,5 ton per styck.
Då har isen hunnit växa sig cirka en meter tjock, vilket är idealiskt för lagring och hantering. Isen tas upp från fyra olika ställen som spärras av för hundspann, snöskotrar och skidåkare.
Lufttemperaturen spelar också in. Mellan noll till tio minusgrader är perfekt.
- Blir det varmare, smälter isen och blir det kallare än tjugo kan det uppstå sprickor. Det bästa är också om det vore mulet då solen kan vara aggressiv mot isen. Den får aldrig stå i direkt solljus. Därför bär vi in den så fort vi kan, säger produktionschefen Alf Kero.
Isen ska användas till olika projekt, men framför allt till nästa ishotellbygge.
Skördetiden på Torne älv har startat
Skördetiden har startat på Torne älv i Jukkasjärvi. Flera tusen isblock, totalt 6 000 ton, ska hämtas upp för att först lagras och sedan användas till nästa års ishotellbygge.
Hans Abrahamsson sköter den stora sågen som med lätthet klyver isen. Totalt 2 500 isblock ska tas upp.
Foto: Alexander Linder
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!