Nittonde ishotellet invigdes med en fläkt av tjugotalet

Bargästerna på ishotellets invigning fick ta del av en avantgardistisk tolkning av det glada tjugotalet.Och blev själva en del av gestaltningen.En uppsättning masker och plymer och gjorde susen.

Bartendrarna var liksom gästerna försedda med attribut som ska föra tankarna till det glada 20-talet. Bakom masken döljer sig Sara Fjällborg.

Bartendrarna var liksom gästerna försedda med attribut som ska föra tankarna till det glada 20-talet. Bakom masken döljer sig Sara Fjällborg.

Foto: Hans Sternlund

JUKKASJÄRVI2008-12-15 06:00
Det 19:e ishotellet i ordningen slog upp portarna under helgen. En del byggnationer i is och snö fortsätter dock ett tag till. Alla sviter är inte klara och iskyrkan invigs som vanligt till julottan.
Isbaren, som bär namnet efter ett numera franskägt spritmärke, har hängt med i 15 år. Jubileet till ära hade Lena Kriström från Uppsala och Mark Armstrong från Manchester verkligen satt en prägel på baren - och på invigningen.
Dekadens och charleston
Enligt inbjudan skulle den förmedla en ögonblicksbild av en lyxdekadent era, influerad av bland annat art déco och grafiska mönster.
Personalen hade försetts med specialdesignade arbetskläder och gästerna smyckades med masker och plymer. Behöver vi säga att det dansades charleston framåt nattkröken?
Det finns fler nyheter i årets upplaga av ishotellet. Chefsarkitekten Åke Larson har tillsammans med Mikael Nille Nilsson och Sofi Ruotsalainen tagit fram en helt ny entré som går under namnet "Slightly off". Den är inspirerad av holländaren MC Escher som försökte tränga in i filosofins och matematikens mysterier med hjälp av konst.
I konstens framkant
Totalt har ett 30-tal konstnärer varit inblandade i årets produktion.
Arne Bergh är konstnärligt ansvarig och den som ser till att allt hamnar innanför ramarna. Han säger att ishotellet lägger stor vikt vid att det som utförs ska ha ett konstnärligt värde. Utmaningen är att ligga i konstens framkant och ändå göra varje svit till en upplevelse för var och en.
- Vi hade kunnat göra en temapark med ett vilda västern-rum och ett innuitrum, men det är inte konst, det är copyart. Vi har väldigt högt i tak, men vi kan till exempel inte göra ett provokativt sovrum. Vi får vara utmanande på andra sätt.
Enligt Arne Bergh har det aldrig varit några problem att locka designers och konstnärer till Jukkasjärvi.
The snow must go on
- Det är inspirerande att vistas i den här miljön och översätta sina idéer det till det här materialet. Alla vill komma tillbaka eftersom det är en så kreativ miljö, säger han.
Nästa år fyller ishotellet 20 år och det ska firas med något extra, oavsett hur konjunkturläget ser ut då. Det slog Arne Bergh fast i sitt invigningstal.
- Jag säger som Yngve Bergqvist brukar säga: the snow must go on.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om