Ishotellet stekhett i sommar

Icehotel har ovanligt många sommargäster i år. Ökningen för juni är hela 63 procent jämfört med i fjol.De nya issviterna är bara en förklaring.

Miniatyren av ishotellet som har byggts upp för första gången inför sommarsäsongen kan vara en förklaring till den ökad gästtillströmningen till Icehotel. Det kan också finnas ännu enklare förklaringar.
FOTO: HANS STERNLUND

Miniatyren av ishotellet som har byggts upp för första gången inför sommarsäsongen kan vara en förklaring till den ökad gästtillströmningen till Icehotel. Det kan också finnas ännu enklare förklaringar. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

JUKKASJÄRVI2011-07-05 17:03

Det 120 kvadratmeter stora sommarishotellet öppnade den 10 juni. Det är inrymt i det gamla islagret och är byggt av 200 ton is och 215 kubikmeter av ishotellets egen snö- och isblandning.

Dock består det av bara tre sviter samt en isbar.

Det ger med andra ord inte någon stor kapacitetsökning för övernattande gäster.

Hittills har 47 bokningar gjorts och en drop in-gäst kan oftast boka en kall övernattning över disk. Vinterhotellet brukar däremot vara fullbokat månader i förväg.

Baren uppskattad
Issviterna kan dock ses som ännu en attraktion för Icehotels sommargäster som bokar sitt boende i vanliga stugor.

- En del av ökningen kan nog förklaras med att isen alltid är närvarande i Jukkasjärvi. Nästan alla våra gäster går ner till isbaren på kvällen. Det är en uppskattad produkt, säger Camilla Bondareva, pressansvarig vid Icehotel.

Hon tillägger att de inte har satsat så hårt i marknadsföringen av sommarishotellet. Däremot ser hon trender i att de värden med rent vatten, trygghet och storslagen natur som Jukkasjärvi erbjuder efterfrågas i högre grad.

Extra natt
Den stora förklaringen till den ökade tillströmningen kan också vara väldigt enkel.

- Jag tror att det mest har med vädret att göra. Det har varit många fina dagar i juni och många har stannat en extra natt och förlängt sin vistelse hos oss, säger Camilla Bondareva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om